Bedrijven beloven duurzaam in te kopen

Circulaire economie: afval bestaat niet

Achttien organisaties tekenden gisteren de Green Deal Circulair Inkopen met de Rijksoverheid. Daarmee beloven ze om duurzaam hun inkopen te doen, meld inkooporganisatie Nevi. Organisaties zoals Alliander, ABN AMRO, de gemeenten Amersfoort, Amsterdam en Rotterdam Waternet starten in 2014 met minimaal twee circulaire inkooptrajecten.

In de zogenoemde circulaire economie bestaat geen afval. Producten vormen de basis voor waardevolle kringlopen, die eindeloos kunnen worden hergebruikt.

“De essentie van circulair inkopen is dat de inkoper en de producent ervoor zorgen dat producten of materialen aan het einde van de levensduur of de gebruiksfase, weer opnieuw kunnen worden ingezet“, zegt MVO Nederland.

Dat kan bijvoorbeeld door diensten te kopen in plaats van producten; lichturen in plaats van lampen, of belminuten in plaats van telefoons. Ook kan de inventaris worden gerecycled.
Bij circulair inkopen gaat het om innovatieve contractvormen zoals product-service-systemen of pay-per-use-contracten. “Dat betekend niet alleen kostenbesparing, het brengt ook een nieuwe visie op het vak”, zegt een woordvoerder van Nevi.

Een manier van werken die aan populariteit wint, mede dankzij pioniers als Thomas Rau. Uit recent onderzoek van TNO zou blijken dat de circulaire economie jaarlijks zeker zeven miljard euro kan opleveren en 50.000 banen kan creëren. Dat staat nog los van de voordelen voor het milieu. “Circulair ondernemen is sterk in opkomst en inkoop is een belangrijke sleutel om die versnelling de ruimte te geven.”, aldus MVO.
Door: NUzakelijk

 

 

Lees ook:Amsterdams havengebied wordt ‘groener’
Lees ook:‘Nederland loopt achter met vergroening’
Lees ook:MVO Nederland presenteert de 10 MVO-trends voor 2013
Lees ook:De kracht van water
Lees ook:Uw bedrijf echt duurzaam? Begin met positieve uitkomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.