5 tips om je huis energiezuinig te maken

zelfstroom-2Duurzaam wonen wint aan populariteit. Dat is ook niet vreemd, want ongemerkt maak je maandelijks een fors bedrag over aan je energieleverancier voor de levering van gas en stroom. Wil je besparen op je energierekening, dan loont het zeker om je huis energiezuiniger te maken. Hier vind je 6 tips:

1. Laat je huis goed isoleren

Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans al goed geïsoleerd, maar vaak valt er bij oudere huizen op dit vlak nog veel te verbeteren. Door je huis goed te isoleren, voorkom je dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Denk bijvoorbeeld aan je dak, muren, gevel en vloer, maar ook bijvoorbeeld aan dubbel glas.

2. Laat zonnepanelen op je dak leggen

Zonnepanelen zijn een zeer duurzame keuze. Je voorziet dankzij zonnepanelen namelijk in je eigen energiebehoefte, waardoor je niet langer afhankelijk bent van je energieleverancier. De zon schijnt immers gratis! De kosten voor zonnepanelen zijn de laatste jaren flink gedaald, waardoor je je investering meestal al binnen een aantal jaar terugverdiend hebt. Gezien de gemiddelde levensduur van zonnepanelen (zo’n 30 jaar) profiteer je na de terugverdientijd dus nog meer dan twintig jaar van gratis groene stroom. Bovendien zorgen zonnepanelen voor een beter energielabel van je woning én voor een hogere verkoopprijs, wat het dus een uitstekende investering in de toekomst maakt!

zelfstroom-1

3. Je energieverbruik monitoren: neem een slimme thermostaat

Besparen begint bij jezelf. Wil je monitoren hoeveel energie je nu daadwerkelijk verbruikt? Schaf dan een slimme thermostaat aan! Door je bewust te zijn van je energieverbruik, begin je eigenlijk vanzelf met energiezuiniger leven.

4. Kies voor led-verlichting

Verlichting is één van de grootste kostenposten op je stroomrekening. Zeker nu het al vroeg donker is, geef je hier ongemerkt veel geld aan uit. Door over te stappen op energiezuinige led-verlichting kan je je energierekening fors verlagen.

5. Koop elektrische apparaten met een goed energielabel

Huishoudelijke apparaten verbruiken ongezien behoorlijk veel stroom. Let bij de aankoop van bijvoorbeeld je vaatwasser en je wasdroger op het energielabel. Apparaten met een goed energielabel zijn doorgaans wat duurder, maar dat heb je al gauw weer terugverdiend dankzij de besparing die het je oplevert.

Kleinere energiebesparende maatregelen

Bovenstaande tips vragen soms om een flinke investering. Maar ook als je een kleinere portemonnee hebt, kun je snel veel geld besparen! Denk bijvoorbeeld eens aan het dichten van naden en kieren, zodat je geen warmteverlies hebt. Of een waterbesparende douchekop, een simpele oplossing om minder water te verbruiken, en dus minder gas om het water mee te verwarmen. Kortom: energiezuinig leven is voor iedereen!