Tips voor duurzaam tuinonderhoud

Het onderhouden van je tuin is belangrijk als je wilt dat je tuin er altijd netjes bij ligt. Maar hoe doe je dit en houd je ook rekening met de gezondheid van het milieu? In dit artikel lees je verschillende manieren om je tuin duurzaam te onderhouden. Denk hierbij aan ecologische producten en natuurlijk recyclen!

tuinonderhoud

Bron: https://www.pinterest.com/pin/389913280215234533/

Gebruik duurzame producten

Duurzaam betekent in feite dat het een lange levensduur heeft, ofwel lang blijft bestaan. In dit geval houdt duurzaam ook in dat het geproduceerd is met aandacht voor de natuur, of dat het product zelf niet schadelijk voor de natuur is. In termen van tuinonderhoud denk je hierbij aan ecologische schoonmaakmiddelen voor de tuin, maar ook bijvoorbeeld aan gerecycled kunstgras. Dit kunstgras is voor 80% geproduceerd uit afval en is later zelf ook weer te recyclen. Door gebruik te maken van gerecycled kunstgras draag je bij aan een gezond milieu en zijn de kosten van tuinaanleg door het duurzame karakter op lange termijn erg laag.

Gebruik geen giftige elementen

Een sopje maken met allesreiniger, je tuinmeubelen even goed schoonmaken, en het water vervolgens weg gooien over je tegels of de grasmat. Herkenbaar? Je wilt je tuin goed onderhouden, maar eigenlijk breng je schade aan je tuin. Schoonmaakmiddelen bevatten veelal schadelijke stoffen en daarom is het verstandig te kiezen voor ecologische schoonmaak middelen of natuurlijke producten. Deze zijn verkrijgbaar in biologische winkels, supermarkten met een uitgebreid assortiment en tuincentra. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld het verdelgen van slakken in de tuin. Veel middelen tegen deze glibberende beestjes zijn ook schadelijk voor planten. Ook het welbekende trucje om zout op de beestjes te strooien wordt sterk afgeraden; dit is namelijk erg dieronvriendelijk. Zorgen dat slakken niet aan je planten zitten doe je door zelf een val te maken. Een slakkenval maak je bijvoorbeeld door een beetje bier te gieten in een klein emmertje, deze in te graven in de tuin en wat openingen voor de slakken te maken. Sluit het emmertje wel af, en zorg dat er niet teveel bier in zit (je wilt niet dat ze zich dood drinken of verzuipen). Hiermee verzamel je de slakken en kun je ze uit de tuin zetten.

Start met recyclen

Het recyclen van producten en gerecyclede producten gebruiken is een van de meest duurzame opties voor huis en tuin. Een populair concept om de kosten van tuinonderhoud laag te houden, is het zelf creëren van een composthoop. Met een composthoop heb je minder afval (beter voor de natuur) en gratis voeding/mest voor de planten in je tuin. De truc van een efficiënte composthoop is dat het afval dat je erin gooit zo gevarieerd mogelijk is. Denk daarbij aan droog/vochtig, slap/stevig, grof/fijn, koolstofrijk en stikstofrijk afval.

Wat gooi je wel op de composthoop:

 • Klein snoeiafval en takken
 • Grasresten na het maaien
 • Bladeren
 • Resten uit de moestuin
 • Rauwe groenten
 • Fruitresten
 • Koffiefilters en theezakjes

Wat gooi je niet op de composthoop:

 • Zieke planten en onkruid
 • Gekookte etensresten
 • Botjes en vlees
 • Aardappelschillen en citrusvruchten (in verband met bestrijdingsmiddelen. Biologische aardappels en citrusvruchten mogen wel)
 • Bedrukt papier
 • Bloeiende en zaaddragende planten
 • Metaal, blik, glas, steen of plastic

Je maakt je composthoop zo groot of klein als je zelf wilt. Er zijn verschillende maten compostvaten te koop.

Er zijn veel huis- tuin- en keukenmanieren om je gebruikte of kapotte producten in de tuin te hergebruiken. Recyclen doe je bijvoorbeeld ook door gebruikte en schoongemaakte bakjes uit de keuken (zoals die van yoghurt of kwark) te gebruiken als bloempotjes. Ga eens na welke producten niet per se in de afvalbak hoeven te verdwijnen en je een tweede leven kunt geven. Zo makkelijk is duurzaam tuinonderhoud!