Zonnepanelen

De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen aanzienlijk gestegen op de daken in Nederland. Steeds meer huishoudens vinden het belangrijk om op een duurzame manier elektriciteit op te wekken. Daarnaast scheelt het in de portemonnee en is het rendement op zonnepanelen door de jaren heen sterk verbeterd.
9337

Soort zonnepaneel

Voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen is het verstandig om je vooraf goed te laten adviseren over de mogelijkheden op het gebied van type zonnepaneel en welke omvormer het beste aansluit op je persoonlijke situatie. Zonnepanelen zijn namelijk in verschillende formaten, kleuren en materiaalsoorten verkrijgbaar.

Met het aantal zonnepanelen wat er op je dak geplaatst gaat worden wil je natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement halen. Let daarom ook op het aantal watt (Wp) wat een zonnepaneel opwekt. Tegenwoordig is het ook mogelijk om het zonnepaneel systeem te voorzien van power optimizers. Power optimizers zorgen er voor dat zonnepanelen afzonderlijk van elkaar werken en optimaal energie opwekken.

Omvormer

Om de opgewekte energie om te zetten naar bruikbare elektriciteit is er een omvormer nodig. Net als bij de zonnepanelen, zijn er verschillende soorten omvormers verkrijgbaar. Zo zijn er omvormers met of zonder transformator of omvormers die uitgerust zijn met wifi. Omvormers met wifi zijn handig als je graag inzicht wilt in de opbrengst, inzicht kan verkregen worden via de app of website van de fabrikant. Het rendement op zonnepanelen wordt mede bepaald door de omvormer die er aan gekoppeld wordt.

Duurzame oplossingen

Wanneer je graag een totale energie neutrale woning wilt hebben dan doe je er goed aan om ook naar andere duurzame oplossingen te kijken. Het verwarmen van je woning kan net als elektriciteit opwekken ook op een duurzame manier. Een voorbeeld hier van is een warmtepomp die op elektriciteit werkt. Deze duurzame oplossing kan een ideale combinatie zijn met zonnepanelen. De warmtepomp zorgt voor verwarming van het huis en de zonnepanelen leveren stroom voor de warmtepomp.

Bereken zelf of laat berekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn om aan de energie behoefte te kunnen voldoen. Hou ook rekening met de toekomt, bijvoorbeeld gezinsuitbreiding of aanschaf van een elektrische auto. Uiteindelijk willen we allemaal nul op de meter en dus geen maandelijkse kosten meer hebben aan elektriciteit en warmte.