Categorie: "Natuur"

Inkoop voordeel energie consumenten

197-vastelastenbond

Energiekosten, het blijft een onderwerp dat de gelederen bezig houdt. Is het verstandiger om een vast tarief vast te zetten voor een aantal jaar of ben je voordeliger uit met variabele tarieven? Ben ik voordeliger uit als ik elk jaar overstap van energieleverancier? Op deze vragen zijn niet altijd eenduidige antwoorden te geven. Het is een cliché, maar bij het kiezen van een energiecontract is het van groot belang om op de kleine lettertjes te letten.

Beroemde schilderijen verraden vervuiling vulkaanuitbarstingen

Uitbarsting van vulkaan Etna in Italië (©gnuckx)

Een team van Griekse en Duitse onderzoekers heeft ontdekt dat de kleur van zonsondergangen in schilderijen gebruikt kan worden om een schatting te maken van luchtvervuiling. Hoe meer vervuiling, hoe roder de zonsondergang. Hiermee kan tot ver in het verleden de staat van de atmosfeer worden gereconstrueerd.

Een uurtje het licht uit voor het Great Barrier Reef

Satellietbeeld van het Great Barrier Reef (©eutrophication&hypoxia)

Zaterdag 29 maart vindt voor de achtste keer het jaarlijks terugkerende evenement Earth Hour plaats. Over de hele wereld doven mensen een uurtje hun verlichting om aandacht te vragen voor de staat van onze planeet. Earth Hour staat dit jaar in het teken van de sombere vooruitzichten voor het Great Barrier Reef.

Rechter fluit BP terug in rechtszaak olieramp

Pogingen om het vuur op het boorplatform Deepwater Horizon te blussen, blijken uiteindelijk vruchteloos te zijn (©ideum)

De Amerikaanse rechtbank heeft een verzoek van BP afgewezen om schadevergoedingen aan bedrijven te blokkeren, ingediend naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

BP wilde hiermee betalingen voortvloeiend uit een eerder getroffen schikking van meerdere miljarden dollars beperken, zo valt te lezen in een artikel van Reuters.

Tip: Website over gevaren boren naar schaliegas

Hydro Frackin’ is Damn Nasty (©Chris Waits)

In Nederland wordt steeds serieuzer nagedacht over het winnen van schaliegas. In Amerika is dit al een tijdje aan de gang. Daar is het alles behalve een onverdeeld succes. Ook in Nederland is er veel weerstand. Maar wat is nu het grote probleem? De website dangersoffracking.com laat op een originele manier zien welke risico’s er aan het boren naar schaliegas verbonden zijn.

Video: Zee-ijs Noordpoolgebied verdwijnt als sneeuw voor de zon

Zee-ijs Noordpool (©NOAA)

Je hoort het vaak zeggen, maar het is moeilijk om er een beeld bij te vormen. Het ijs op de Noordpool smelt in rap tempo als gevolg van de opwarming van de aarde. In deze time-lapse video is goed te zien hoe snel dit nu eigenlijk gaat.

Het filmpje laat zien dat vanaf 1987 met name de hoeveelheid ouder ijs (lichte kleuren) dramatisch afneemt. Ook worden de wind- en oceaanstromingen mooi in beeld gebracht die het effect van het warmer wordende water versterken.

Bedrijven in startblokken voor risicovolle olieboringen in Noordpoolgebied

Zee-ijs in het Noordpoolgebied (©U.S. Geological Survey)

Klimaatverandering kan de olie- en gas industrie een ‘mooi’ extraatje opleveren. Het smelten van zee-ijs in het Noordpoolgebied opent nieuwe mogelijkheden tot het aanboren van voorheen onbereikbare reserves van fossiele energie. Een rapport van het Woodrow Wilson Center (een Amerikaanse denktank) laat zien dat twee bedrijven, ExxonMobil en Rosneft, al voorzichtige eerste stappen in die richting aan het zetten zijn.

Oudere bomen nemen meer koolstofdioxide op

Sequoia bomen in Sequoia National Park in Californië, VS (©Joris Janssen)

Lange tijd gingen wetenschappers ervan uit dat jonge bomen meer koolstofdioxide uit de lucht opnemen dan oudere bomen. Een recent gepubliceerde studie in Nature toont echter aan dat het omgekeerde waar is. Hoe ouder de boom, hoe meer van het gevreesde broeikasgas zij uit de lucht filtert.

Leven in groene omgeving goed voor geestelijke gezondheid

Fietser in de natuur (©Lucie Janssen)

Een studie van de University of Exeter Medical School (Verenigd Koninkrijk) laat zien dat verhuizen naar een groene omgeving voordelig kan zijn voor je welzijn tot wel 3 jaar na de verhuizing. Voor het onderzoek, gepubliceerd in het wetenschapsblad Environmental Science & Technology, werden 1.064 mensen gedurende 5 jaar gevolgd. Middels vragenlijsten werd hun psychische welzijn in de gaten gehouden.

De participanten uit het onderzoek verhuisden of naar een plek met meer natuur om zich heen, of naar een plek met minder natuur. Vervolgens werden veranderingen bijgehouden in het aantal mensen met vormen van depressie, angstgevoelens en werd hun algemene gemoed gemonitord. De scores van zij die naar een plek met meer groene ruimtes verhuisden verbeterden na de verhuizing. Deze verbetering bleek meetbaar tot 3 jaar na de verhuizing.

De onderzoekers benadrukken het belang van de uitkomsten van dit onderzoek voor stadsplanologen. Het introduceren van meer groene ruimte in de leefomgeving kan voordelig zijn voor lokale gemeenschappen en daaruit voortvloeiend de samenleving als geheel.