Zo weet je zeker dat je iets duurzaam laat drukken

10950Folders, visitekaartjes, presentatiewanden, bierviltjes, agenda’s, jaarboeken; je eigen gepersonaliseerde producten laten bedrukken is steeds populairder. Toch is het verstandig verantwoord om te gaan met al die drukmogelijkheden. Het kost immers vaak een hoop papier.

Steeds vaker zijn drukkerijen daarom voorzien van een bepaald keurmerk voor duurzaamheid, de FSC certificatie. FSC is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

Hout- en papierproducten die afkomstig zijn uit een FSC-gecertificeerd bos zijn herkenbaar aan het FSC-label. Om er zeker van te zijn dat producten met dit keurmerk daadwerkelijk uit een verantwoord beheerd bos komen, moeten alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij aan kunnen tonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop geplaatst worden. De certificering van deze bedrijven gebeurt door onafhankelijke certificeerders.

Krijgt een drukkerij zo’n waardemerk, dan is deze op een verantwoorde manier met duurzaamheid bezig. Reclameland is een voorbeeld van zo’n bedrijf dat fsc gecertificeerd is. Duurzaam drukken, het bestaat dus echt.