Categorie: "Wetenschap"

NASA lanceert CO2 satelliet

Met de OCO-2 satelliet kan NASA de aarde zien ‘ademen’ (©NASA Goddard Space Flight Center)

NASA heeft een nieuwe satelliet gelanceerd waarmee de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer van de aarde nauwkeurig in kaart zal worden gebracht. Met de geslaagde lancering is de Orbiting Carbon Observatory 2 (OCO-2) een beter lot beschoren dan een voorganger in 2009. Deze belandde kort na de lancering in de oceaan in de buurt van Antarctica door problemen met het raketsysteem.

Beroemde schilderijen verraden vervuiling vulkaanuitbarstingen

Uitbarsting van vulkaan Etna in Italië (©gnuckx)

Een team van Griekse en Duitse onderzoekers heeft ontdekt dat de kleur van zonsondergangen in schilderijen gebruikt kan worden om een schatting te maken van luchtvervuiling. Hoe meer vervuiling, hoe roder de zonsondergang. Hiermee kan tot ver in het verleden de staat van de atmosfeer worden gereconstrueerd.

Video: Neil deGrasse Tyson tegen ‘balans’ in klimaatdiscussie

Neil deGrasse Tyson pleit voor een discussie op basis van feiten, niet meningen (afbeelding ©djandyw.com)

In een interview met CNN gaat Neil deGrasse Tyson in op de manier waarop de media, met name in de VS, omgaan met het debat over klimaatverandering. Hij vindt het de hoogste tijd dat er geen podium meer gegeven wordt aan mensen die hij ‘flat earthers’ noemt.

‘100% duurzame energie in 20 jaar’

Volgens Urgenda kunnen we sneller omschakelen naar duurzame energie dan menigeen denkt (afbeelding ©Randy)

Een onderzoek van Quintel Intelligence laat zien dat het voor Nederland technisch en economisch mogelijk is om in 2030 volledig over te zijn gestapt op duurzame energie. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Stichting Urgenda. In een visiedocument presenteert de nonprofitorganisatie een agenda waarmee deze ambitieuze doelstelling gehaald kan worden.

Grote golven Australië zeldzamer door klimaatverandering

Golven als deze – Jeff Rowley zet een record neer op deze 15 meter hoge golf – zullen in de toekomst moeilijker te vinden zijn (©Jeff Rowley)

Pech voor surfers. Als gevolg van klimaatverandering zal de oostkust van Australië in de toekomst minder te maken krijgen met grote golven. Dit valt te lezen in een nieuw onderzoek dat zondag werd gepubliceerd in Nature.

Een uurtje het licht uit voor het Great Barrier Reef

Satellietbeeld van het Great Barrier Reef (©eutrophication&hypoxia)

Zaterdag 29 maart vindt voor de achtste keer het jaarlijks terugkerende evenement Earth Hour plaats. Over de hele wereld doven mensen een uurtje hun verlichting om aandacht te vragen voor de staat van onze planeet. Earth Hour staat dit jaar in het teken van de sombere vooruitzichten voor het Great Barrier Reef.

Wereldbank: voedselverspilling neemt grote proporties aan

In ontwikkelde landen belandt elk jaar per persoon 75 tot 115 kilogram voedsel bij consumptie in afvalbak (©jbloom)

Wereldwijd gaat tussen een kwart en één derde van ons voedsel verloren. Dit valt te lezen in een nieuw rapport van de Wereldbank over de ontwikkeling van voedselprijzen. Als deze verspilling niet wordt aangepakt, zal de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van voedselproductie en klimaatverandering uiteindelijk weinig bijdragen aan een betere wereldwijde voedselvoorziening.

Nieuw IPCC rapport legt link klimaatverandering en gewelddadige conflicten

Uitgedroogde bodem (©Joris Janssen)

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) komt op 31 maart met een nieuw rapport waarin wordt beschreven welke risico’s een warmere wereld met zich meebrengt. In november van het vorige jaar lekte al een conceptversie van een gedeelte van dit rapport uit. Uit de conceptversie werd duidelijk dat voor het eerst een verband zal worden gelegd tussen klimaatverandering en een daardoor verhoogde kans op gewelddadige conflicten.

‘Januari in top 5 warmste januari maanden ooit wereldwijd’

Rook van een bosbrand in het Grampians National Park (Australië) verduistert de zon (©Ed Dunens)

We kunnen inmiddels toch wel stellen dat de winter in Nederland een jaartje overslaat. En niet alleen hier waren de temperaturen de afgelopen tijd flink hoger dan normaal. Over de hele wereld bezien, bezet de maand januari een plek in de top vijf van warmste januari maanden ooit, zo meldt het NOAA.

De wereldwijde temperatuur in januari lag 1,17°C boven het gemiddelde dat gezet werd in de twintigste eeuw. Omdat alleen 2002, 2003 en 2007 nog warmer startten, bezet 2014 nu de vierde plek op de lijst van warmste januari maanden ooit.

Video: Zee-ijs Noordpoolgebied verdwijnt als sneeuw voor de zon

Zee-ijs Noordpool (©NOAA)

Je hoort het vaak zeggen, maar het is moeilijk om er een beeld bij te vormen. Het ijs op de Noordpool smelt in rap tempo als gevolg van de opwarming van de aarde. In deze time-lapse video is goed te zien hoe snel dit nu eigenlijk gaat.

Het filmpje laat zien dat vanaf 1987 met name de hoeveelheid ouder ijs (lichte kleuren) dramatisch afneemt. Ook worden de wind- en oceaanstromingen mooi in beeld gebracht die het effect van het warmer wordende water versterken.