Categorie: "Consumeren"

Wereldbank: voedselverspilling neemt grote proporties aan

In ontwikkelde landen belandt elk jaar per persoon 75 tot 115 kilogram voedsel bij consumptie in afvalbak (©jbloom)

Wereldwijd gaat tussen een kwart en één derde van ons voedsel verloren. Dit valt te lezen in een nieuw rapport van de Wereldbank over de ontwikkeling van voedselprijzen. Als deze verspilling niet wordt aangepakt, zal de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van voedselproductie en klimaatverandering uiteindelijk weinig bijdragen aan een betere wereldwijde voedselvoorziening.

Bedrijven beloven duurzaam in te kopen

Circulaire economie: afval bestaat niet

Achttien organisaties tekenden gisteren de Green Deal Circulair Inkopen met de Rijksoverheid. Daarmee beloven ze om duurzaam hun inkopen te doen, meld inkooporganisatie Nevi. Organisaties zoals Alliander, ABN AMRO, de gemeenten Amersfoort, Amsterdam en Rotterdam Waternet starten in 2014 met minimaal twee circulaire inkooptrajecten.

In de zogenoemde circulaire economie bestaat geen afval. Producten vormen de basis voor waardevolle kringlopen, die eindeloos kunnen worden hergebruikt.

“De essentie van circulair inkopen is dat de inkoper en de producent ervoor zorgen dat producten of materialen aan het einde van de levensduur of de gebruiksfase, weer opnieuw kunnen worden ingezet“, zegt MVO Nederland.

‘Gebruik duurzame palmolie kan veel beter’

Palmolie wordt o.a gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips en sauzen.

Nederlandse bedrijven scoren goed én slecht als het gaat om het gebruik van duurzame palmolie. Unilever staat als ‘s werelds grootste palmoliegebruiker in de top. Ook Remia, Ahold en FrieslandCampina doen het goed. Veevoerproducent Nutreco maakt daarentegen nog helemaal geen gebruik van duurzame palmolie.
Dat blijkt dinsdag uit een internationale ranglijst van het Wereld Natuur Fonds (WNF) die aangeeft hoe 130 grote supermarkten en levensmiddelenconcerns uit Europa, de VS, Australië, Japan en India scoren op het gebruik van palmolie.

De meeste onderzochte bedrijven kiezen nog steeds te weinig voor duurzame palmolie. Slechts 45 van de 130 supermarkten en levensmiddelenproducenten gebruiken alleen de duurzame variant. Als op korte termijn niet meer bedrijven overstappen, kunnen zij hun belofte om in 2015 alleen duurzame palmolie in te kopen niet nakomen.

ID&T wil krachten bundelen voor een duurzame dance-industrie

Wanneer dance-festivals hun krachten bundelen kunnen zij samen bergen verzetten als het gaat om duurzaamheid. Dat concludeerde ID&T gisteren in de Chicago Social Club in Amsterdam tijdens ADE Green, waarbij experts uit de internationale dance wereld bij elkaar kwamen om te discussiëren over hoe zij de industrie kunnen verduurzamen. Onder meer Burning Man (US), Mysteryland (NL), Boom (PT), Sensation (NL) en Julie’s Bicycle (GB) werden vertegenwoordigd. De middag werd voorgezeten door Jacob Bilabel, oprichter van het Green Music Initiative. Met ADE Green willen ID&T en ADE in samenwerking met het Green Music Initiative en Go Group het startschot geven voor een wereldwijde ‘green dance movement’.

Tijdens ADE Green werd besproken hoe internationale pioniers duurzaamheid integreren in hun bedrijf. Lyke Poortvliet, Sustainability Manager bij Mysteryland: ‘Mysteryland wil de plastic kringloop sluiten door samen te werken in de gehele keten met zowel partners als Coca Cola, als maatschappelijke organisaties, zoals Nederland Schoon en onze afvalverwerker. Hopelijk kunnen de festivalbekers in de toekomst niet meer gezien worden als afval, maar als het begin van een nieuw product.’ De deelnemers inspireerden elkaar door te bespreken tegen welke uitdagingen zij aanlopen en hoe zij hiermee omgaan.

Huis met zonnepanelen aantrekkelijk

Van de Nederlanders koopt 44 procent liever een huis met zonnepanelen dan een huis zonder zonnepanelen. Een derde wil hiervoor ook meer voor betalen, gemiddeld zo’n 4000 euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction, in opdracht van milieuorganisatie Natuur & Milieu, onder 722 Nederlanders. De bevindingen werden zondag gepresenteerd in het programma Vroege Vogels.

Van de ondervraagden denkt 46 procent dat hun huis met zonnepanelen meer waard wordt. 30 procent denkt dat die waardeverhoging 5000 euro of meer bedraagt.

Volgens Natuur & Milieu is het rendement op zonnepanelen drie keer zo hoog als het vastzetten van geld op een spaarrekening. De investering wordt volgens hen terugverdiend omdat zonnestroom goedkoper is dan stroom van een energiebedrijf.

Door: NUzakelijk

 

Oneplanetcrowd grootste crowdfundingplatform voor duurzaamheid

Sterke groei duurzame crowdfunding verwacht in 2014. (afbeelding: www.regiobedrijf.nl)

Binnen een jaar na de lancering, is er via Oneplanetcrowd.nl ruim 9,5 ton gefinancierd voor 17 succesvolle projecten. Het platform is daarmee het grootste en snelst groeiende crowdfundingplatform van Nederland op het gebied van duurzaamheid.

Projecten als Waka Waka en de Powerplane van Ampyx Power vonden afgelopen jaar hun weg naar een grote groep investeerders via Oneplanetcrowd.nl. Waka Waka Power, de telefoonlader en zaklamp op zonne-energie, was bovendien in 2012 één van de meest spraakmakende crowdfundingcampagnes van Nederland. Naast bedrijven crowdfunden ook ideële organisaties op het platform. Het Eco-drone project van WNF en het Bijenpaleis in het Westerpark zijn hier prominente voorbeelden van.
De projecten hebben allen gemeen dat ze een significante, positieve impact hebben op milieu en maatschappij. Met het flexibele financieringsmodel kunnen investeerders bovendien profiteren van verschillende tegenprestaties, zoals een aantrekkelijke rente op een lening, of een korting op een nieuw product.
Oneplanetcrowd verwacht een sterke groei in duurzame crowdfunding voor 2014.

Subsidie zonnepanelen voor huishoudens is op

Subsidiepot leeg

Het subsidiebudget voor zonnepanelen voor particulieren is op. In 13 maanden tijd hebben meer dan 90.000 huishoudens een aanvraag voor de aanschaf van zonnepanelen ingediend. In 2012 en 2013 kon Agentschap NL ruim 50 miljoen euro subsidie verlenen aan particulieren. Met de laatste binnengekomen aanvragen is die pot leeg.

De regeling zonnepanelen voor particulieren ging op 2 juli 2012 van start. De regeling komt voort uit het lente-akkoord over de rijksbegroting voor 2013. Het totale budget dat het ministerie van Economische Zaken voor 2012 en 2013 samen beschikbaar stelde was € 50.882.000,-.

www.duurzaamnieuws.nl

 

Zonne-energie veroorzaakt revolutie op stroommarkt

Zonnepanelen steeds goedkoper en stroom uit electriciteitsnet alsmaar duurder

De groei van zonne-energie heeft een veel grotere impact op de Nederlandse energie-infrastructuur dan waarmee rekening wordt gehouden. Omdat zonnepanelen een steeds groter deel van de binnenlandse stroombehoefte zullen dekken, worden gas- en kolencentrales onrendabel en moeten energiebedrijven op zoek naar opslagsystemen en slimme elektriciteitsnetwerken.

Volgens deskundigen kan de groei van zonne-energie nog veel hoger uitvallen dan de 4000 Megawatt in 2020, die bedrijven en organisaties verenigd in het Nationaal Actieplan Zonnestroom onlangs voorspelden. Dat is op basis van 25 procent groei per jaar. Vorig jaar groeide het aantal zonnepanelen in Nederland echter met meer dan 200 procent. Als de jaarlijkse groei geen 25 maar 50
procent is, telt Nederland binnen vijf jaar 1,5 miljoen zonne-energie systemen
tegenover circa 100.000 nu.

“In feite vindt er een revolutie plaats. Omdat we er midden in zitten lijkt de snelheid mee te vallen, maar

Duurzaam doel: koeien een jaar ouder

Langere levensverwachting voor koeien?

Koeien die ouder worden: dat is een van de doelstellingen die de Coöperatie Rundveeverbetering (CRV) heeft geformuleerd in haar visie op duurzaamheid.

De ‘levensduur’ van de koe staat centraal in de duurzaamheidsvisie. Het staat voor borgen van gezondheid, welzijn en productiviteit tijdens het productieproces van melk en rundvlees en tegelijkertijd het reduceren van schadelijke uitstoot.
Hoewel deze zaken vaak tegenover elkaar gesteld worden, zijn ze volgens CRV ook best in harmonie te brengen.

Naast de koeien die langer meegaan, specificeert CRV nog meer doelstellingen. Ze streeft bijvoorbeeld naar een daling van het aantal gevallen van uierontsteking van 10 procent en een daling van

MSC-vis echt duurzaam

MSC: keurmerk voor duurzame visserij

Biologische eieren blijken niet altijd biologisch, rundvlees bevat vaak veel paardenvlees en vis in Duitsland wordt zwaarder gemaakt met water. Toch wordt niet met al het eten gesjoemeld. Vis met het MSC-kenmerk is namelijk wel echt duurzaam.

Dat blijkt uit een uitgebreide DNA-tests van Marine Stewardship Council (MSC). De test omvatte 381 monsters van producten uit retail, visdetailhandel en (bedrijfs) restaurants in veertien verschillende landen. Eén procent van de MSC-gecertficeerde producten bleek verkeerd gelabeld. In Belgie en Nederland waren álle producten correct gelabeld. DNA-testen maken al sinds 2009 deel uit van MSC.

Bron: Levensmiddelenkrant