Hoe duurzaam is rubber?

7582Siliconen rubber: uniek in zijn verscheidenheid

Siliconen rubber is een rubberachtig materiaal dat voornamelijk bestaat uit siliconen. Siliconen zijn polymeren waarin de keten gevormd wordt door silicium- en zuurstofatomen.
Door zijn unieke eigenschappen en door de verscheidenheid aan soorten met elk zijn specifieke toepassingsgebieden is silicone rubber wijdverspreid in de huidige industrie.

Wijdverspreid in industrie

Door hun unieke eigenschappen worden ze gebruikt in heel uiteenlopende toepassingen in onze industrie. Siliconen rubbers zijn vandaag alomtegenwoordig in de industrie en kennen heel wat toepassingen. Dit is te danken aan de unieke eigenschappen. Ze zijn in het algemeen niet-reactief, Bestand tegen grote treksterktes, stabiel en bestand tegen extreme omgevingstemperaturen van -70°C tot 300°C. Bovendien is siliconen rubber gemakkelijk te produceren en in eender welke vorm te gieten. De combinatie van al deze eigenschapen zorgt ervoor dat ze vandaag gebruikt worden in een enorme verscheidenheid aan producten zoals: automatisatie toepassingen, sportkledij, schoenen, elektronica, medische apparatuur, implantaten en kook- en bakvormen voor in de keuken.

Specifieke eigenschappen

Siliconen rubbers bestaan er in veel verschillende vormen met elk hun eigen toepassingsgebied. Zo bestaan ze er met volgende speciale eigenschappen: stoombestendig, extra hoge treksterkte, bestand tegen extreme lage temperatuur, zuurbestendig, gasbestendig, vlam vertragend, enz. Deze specifieke eigenschappen worden bekomen door andere stoffen toe te voegen tijdens het productieproces van siliconen rubbers.

Geschikt voor elke toepassing

De rubbers zijn verkrijgbaar in een uitgebreide waaier van hardheidsniveaus. Op visueel vlak kunnen ze vervaardigd worden in eender welke kleur en biedt zo een esthetisch en onderscheidend voordeel.

Siliconen rubbers die gemixt en gekleurd zijn kunnen vervolgens in eender welke vorm gegoten worden: buizen, strips, repels of in eender welk profiel aangepast aan de specificaties van de producent van siliconen eindproducten.