Categorie: "Bedrijven"

Video: Everything is NOT awesome!

Relatie Lego en Shell ligt onder vuur (©Kenny Louie)

De bioscoopfilm The Lego Movie liet weer eens zien wat voor wonderwerelden er met Lego geschapen kunnen worden. Wie zijn fantasie de vrije loop laat kan met de steentjes een wereld maken waarin alles ‘awesome’ is. Via een filmpje op Youtube vraagt Greenpeace aandacht voor één van de misschien wat minder mooie kanten van dit kinderspeelgoed. Bekijk het filmpje via onderstaande link.

Tesla wil auto zonder zijspiegels

Foto’s als deze zijn verleden tijd als het aan Tesla ligt (©Anne Hornyak)

In een alliantie met andere autofabriekanten lobbiet Tesla in de VS voor het afschaffen van de verplichting op zijspiegels. Vanaf 2018 moeten nieuwe auto’s daar de beschikking hebben over achteruitkijkcamera’s. Het afschaffen van zijspiegels zou de luchtweerstand van auto’s doen afnemen.

Nederland helpt Kazachstan met duurzaamheid

Verlaten boot in een Kazachstaans meer (©Pavel Kazachkov)

Nederland en Kazachstan hebben een akkoord getekend voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Met dit akkoord hoopt men kennis uit te wisselen over watermanagement, groene economie en energie. Als voortvloeisel van de samenwerking wordt in november een bedrijvenmissie naar Kazachstan ondernomen die moet leiden tot verdere afspraken.

ASN Bank noteert flinke winstgroei 2013

Voor ASN Bank gaan rendement en duurzaamheid prima samen (afbeelding ©401(K) 2013)

In het roerige financiële jaar 2013 heeft de duurzame ASN Bank een aantal mooie resultaten neer kunnen zetten. Zo werd praktisch een verdubbeling van de nettowinst gerealiseerd en steeg het aantal klanten met meer dan 20 duizend tot ongeveer 607 duizend.

Tesla bouwt gigafabriek

Tesla Roadster (©randychiu)

Tesla gaat een enorme fabriek neerzetten voor de productie van lithium-ion accu’s. Hiermee moet de massaproductie van elektrische auto’s weer een stap dichterbij komen. Tesla verwacht in 2020 in zijn eentje meer accu’s te produceren dan wereldwijd het geval was in 2013.

Schaliegas prima, maar niet in achtertuin CEO ExxonMobil

Terrein alwaar schaliegas wordt gewonnen in Dish, Texas (©Jeremy Buckingham)

Schaliegas is onmisbaar in de energievoorziening van de toekomst. Althans, als we de bazen van grote energiemaatschappijen mogen geloven. Ook Rex Tillerson, de CEO van ExxonMobil, is deze mening toegedaan. De volgende filmpjes laten echter zien dat de beste man hier in zijn privéleven net iets anders tegenaan kijkt.

Rechter fluit BP terug in rechtszaak olieramp

Pogingen om het vuur op het boorplatform Deepwater Horizon te blussen, blijken uiteindelijk vruchteloos te zijn (©ideum)

De Amerikaanse rechtbank heeft een verzoek van BP afgewezen om schadevergoedingen aan bedrijven te blokkeren, ingediend naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

BP wilde hiermee betalingen voortvloeiend uit een eerder getroffen schikking van meerdere miljarden dollars beperken, zo valt te lezen in een artikel van Reuters.

Tip: Website over gevaren boren naar schaliegas

Hydro Frackin’ is Damn Nasty (©Chris Waits)

In Nederland wordt steeds serieuzer nagedacht over het winnen van schaliegas. In Amerika is dit al een tijdje aan de gang. Daar is het alles behalve een onverdeeld succes. Ook in Nederland is er veel weerstand. Maar wat is nu het grote probleem? De website dangersoffracking.com laat op een originele manier zien welke risico’s er aan het boren naar schaliegas verbonden zijn.

De Groene Belofte van Utrecht

Zicht op de Oude Gracht en Dom in Utrecht (©tata_aka_T)

Op 22 januari organiseerde de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) de Avond van de Groene Belofte. Kandidaatraadsleden voor gemeenten in de provincie Utrecht kregen een kans hun groene ideeën te presenteren. Winnaar van de avond was Matthijs Sienot, kandidaatraadslid voor D’66 in Utrecht, met een plan voor het opzetten van een competitie voor duurzame initiatieven onder de naam ‘Gala van het Groene Peloton’.