Duurzame schutting, mooie schutting

28486Hoe lang een houten schutting meegaat, heeft alles te maken met de duurzaamheid van de gebruikte houtsoort en/of het verduurzamingsproces dat het hout heeft ondergaan. Tuinhout wordt opgedeeld in vijf duurzaamheidsklassen, te weten:

 • Klasse 1
  Zeer duurzaam hout met een levensduur van 25 jaar of langer.
  Houtsoorten: Okan, Massanranduba, Tali, Azobé en Abiurana.
 • Klasse 2
  Duurzaam hout met een levensduur van 15-25 jaar.
  Houtsoorten: Western Red Ceddar, Yellow Ceddar, Meranti, Amerikaans Grenen (Pine) en Cupiuba.
 • Klasse 3
  Gemiddeld duurzaam hout met een levensduur van 10-15 jaar.
  Houtsoorten: Grenen, Vuren, Douglas hout en Siberisch Lariks.
 • Klasse 4
  Weinig duurzaam hout met een levensduur van 5-10 jaar. Houtsoorten: Vuren en Grenen.
 • Klasse 5
  Totaal niet duurzaam hout dat slechts een levensduur heeft van 5 jaar of korter. In de volksmond noemen we dit ook wel waaibomenhout.
  Houtsoorten: Berken en populier.

Door minder duurzame houtsoorten te verduurzamen wordt de levensduur van het hout echter aanmerkelijk verlengd.

Manieren om hout te verduurzamen

Er zijn meerdere manieren om schuttinghout te verduurzamen. De eerste is machinaal en gebeurd in de fabriek. Deze methode is te onderscheiden in twee manieren:

 • Impregneren. Hierbij wordt het hout onder druk geïnjecteerd met een chemische stof die bacterievorm tegengaat. Je herkent dit hout aan de groenachtige kleur die het van het impregneermiddel krijgt.
 • Modificeren. Bij het modificatieproces ondergaat het hout een thermische behandeling in een zuurstofarme ruimte. Doordat het hout als het ware gebakken wordt, krijgt het een donkerdere kleur en compactere vezel.

Andere manieren om de levensduur van hout te verlengen, kunnen we vaak zelf. De meest voorkomende manieren hierin zijn: oliën, beitsen en verven. Vroeger werd er ook geteerd, maar dat is in verband met de vervuilende aspecten van het teer op het milieu, zwaar aan banden gelegd.

Hoe kies je de juiste houtsoort voor je schutting?

We herinneren ons allemaal nog wel de goedkope vlechtschermen uit de jaren ’80. Schuttingdelen van weinig duurzaam hout die alleen mooi te houden waren met jaarlijks een flinke laag carbolineum. Voor een houten schutting, waarvan je wilt dat hij jaren mooi blijft, kies je het best voor een houtsoort uit een van de hogere duurzaamheidsklassen. Een bijkomend voordeel is ook dat vaak de kleur van deze houtsoorten mooier is en langer behouden blijft. Je hoeft voor een eenvoudig windscherm natuurlijk niet altijd meteen de hoogste klasse te nemen. Staat de schutting op de wind en ziet hij ook regelmatig zon kan je rustig voor een minder duurzame houtsoort kiezen. Wil je een houten schutting laten begroeien of krijgt hij tevens half om half de functie van walbeschoeiing is het aan te raden te kiezen voor hout uit duurzaamheidsklasse 1 of 2.