5 redenen waarom LED verlichting een goede keuze is

De lamp boven de eettafel is stuk. Even snel een peertje vervangen. Hoeft niet veel te kosten natuurlijk. Maar als dit geregeld voorkomt, kunnen de kosten aardig oplopen. Herken je dit probleem? Dan is het slim eens na te denken over LED-verlichting. Want los van het feit dat LED lampen langer mee gaan, zijn ze ook nog eens een stuk energiezuiniger. We zetten de 5 voordelen van LED verlichting op een rij. Nu is het enige dat jij nog hoeft te doen, overstappen.

  1. Vergeleken met gloei- en halogeenlampen besparen LED lampen wel 80 tot 90% energie. Gloeilampen zijn de grootste energieverbruikers, zo’n type lamp vervangen door een LED lamp verdient zich daarom al snel terug. Bij professioneel gebruik (denk aan horeca) haal je de investering er al in minder dan een jaar. In een gewoon woonhuis duurt dit langer, maar gaan de LED lampen ook weer langer mee.
  2. De verwachte levensduur van LED lampen is vele malen langer dan van standaard verlichting. Ter vergelijking: de gemiddelde gloeilamp gaat ongeveer duizend uur mee, een halogeenlamp drieduizend uur, een spaar of TL- lamp vijf tot tienduizend uur. Dat terwijl de gemiddelde levensduur van een LED lamp volgens fabrieksopgave minimaal op 35.000 ligt. Tel uit je winst!
  3. Mocht je denken dat de LED lamp er niet in jouw stijl of voorkeur is, dan heb je het mis. LED lampen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. In warmwit en extra warmwit (flame) bijvoorbeeld, voor een gezellige sfeerverlichting in huis.
  4. Spaarlampen hebben enkele seconden nodig om op te warmen en hun volledige lichtcapaciteit uit te stralen. Een TL-buis kan nog een tijdje knipperen. Maar een LED lamp geeft direct vol licht. Wel zo handig als je bijvoorbeeld snel iets uit de voorraadkast wilt pakken.
  5. LED lampen worden niet heet, doordat ze minder energie omzetten in warmte. Ter vergelijking: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), maar een gemiddelde LED lamp maar liefst 80%. Bijkomend voordeel: minder brandgevaar.