Categorie: "Energie"

Zo reduceer je moeiteloos je energierekening

De energierekeningen. Ze zijn, naast de hypothecaire lasten en kosten voor de auto, de hoogste kosten van een gezin. Maar energie is onmisbaar in huis, en dus kom je er niet onderuit om de energierekening netjes iedere maand te voldoen.

besparen-op_energie

5 tips om je huis energiezuinig te maken

zelfstroom-2Duurzaam wonen wint aan populariteit. Dat is ook niet vreemd, want ongemerkt maak je maandelijks een fors bedrag over aan je energieleverancier voor de levering van gas en stroom. Wil je besparen op je energierekening, dan loont het zeker om je huis energiezuiniger te maken. Hier vind je 6 tips:

1. Laat je huis goed isoleren

Nieuwbouwwoningen zijn doorgaans al goed geïsoleerd, maar vaak valt er bij oudere huizen op dit vlak nog veel te verbeteren. Door je huis goed te isoleren, voorkom je dat er onnodig veel warmte verloren gaat. Denk bijvoorbeeld aan je dak, muren, gevel en vloer, maar ook bijvoorbeeld aan dubbel glas.

Kan je energie besparen met een serre?

Het korte antwoord is “ja”. Het lange antwoord vind je hieronder. Het begint allemaal met een correcte positionering.

Winter- en zomerzon

De hoek van het zonlicht verandert aanzienlijk tussen zomer en winter. Goed ontworpen huizen (en serres) gebruiken deze zonnewentelingen in hun voordeel. Zij proberen zo het maximum te halen uit de lage winterzon, terwijl ze blootstelling aan de hoge zomerzon zoveel mogelijk trachten te beperken. Een serre kan een aanzienlijke rol spelen in deze energiezuinige constructie en als dusdanig in de opbouw van een passieve woning.

6199

Duurzamer wonen met de juiste ramen

Een slecht geïsoleerd huis verliest veel warmte, waardoor je energieverbruik hoger ligt dan zou kunnen. Dit is zonde van je portemonnee en het milieu. Maar liefst 37% van de energie gaat verloren via de ramen, dus van alle duurzame projecten aan je huis kan je het beste beginnen bij de ramen. Hierbij moet je niet alleen denken aan het glas, maar ook aan de kozijnen.

Isolatiewaarden

Om de isolatie van duurzame producten, zoals glas en kozijnen aan te duiden worden er drie verschillende waarden gebruikt, namelijk: de L-waarde, de U-waarde en de R-waarde.

Stijlvol elektrisch rijden met Tesla

Het Amerikaanse automerk Tesla Motors staat bekend om prachtig exclusief uitziende en gestroomlijnde duurzame elektrische voertuigen en elektrische aandrijvingen voor andere autobouwers. Tesla (vernoemd naar de uitvinder van de wisselstroommotor Nikola Tesla) heeft tot nu toe de Roadster, Model S en Model X uitgebracht. Het aanschaffen van een elektrische auto is vaak een grote investering, maar door voor een elektrische occasion te gaan kun je al flink besparen.

Gratis cadeaus energieleveranciers zijn dure sigaar uit eigen doos

sigaareigendoosEnergieleveranciers proberen consumenten aan zich te binden met welkomstbonussen, een eenmalige korting of aantrekkelijke cadeaus. Als consument betaal je een cadeau via de onderliggende energietarieven dubbel en dwars terug. ‘Energieleveranciers trakteren nieuwe klanten op een veel te dure sigaar uit eigen doos’, stelt Dirk-Jan Wolfert van Vereniging de Vastelastenbond.  

Hoe energiezuinig is jouw woning?

Sinds 1 januari 2015 is het overhandigen van een energielabel verplicht bij de verkoop van je woning. Een goed moment om eens stil te staan bij het energieverbruik van je huis, of het nu te koop staat of niet. Een energiezuinige woning levert namelijk meer op dan alleen een goed energielabel.

Meer wooncomfort

Kom jij in de winter ook vaak thuis in een koud huis? Je jas houd je liever nog even aan totdat de verwarming eindelijk is aangeslagen. In een energiezuinige woning is dit ongemak voorgoed verleden tijd. Zelf bij de meest ijzige kou buiten, blijft de temperatuur in huis constant en aangenaam. De dikke truien, warme pantoffels en extra kleedjes laat je voortaan lekker links liggen.

Bespaar energie met gevelisolatie

De winter staat alweer voor de deur en dit is direct terug te zien in je gasverbruik én in je energierekening. Het warmteverlies kan hoog oplopen waardoor de verwarming aan blijft slaan. De hoogste tijd dus om je huis eens onder handen te nemen. De gevel isoleren is een goede manier om veel te besparen, lees hier waarom.

Zonne-energie eindelijk veel toegankelijker

Zelfstroom-design-zwarte-zonnepanelen-schuin-dak-14-480x480De zonne-energie kwam traag op gang in Nederland. Sinds 2010 is er eindelijk een waanzinnige waarneembare groei te zien in het aantal zonnepanelen, omdat het gebruik van panelen steeds toegankelijker wordt. Elk jaar verdubbelt het zonvermogen in Nederland, voor de komende jaren is deze groei ook nog steeds te verwachten.

Energielijst 2014: belastingvoordeel voor energiebesparende ondernemers

fabriekDe overheid kent diverse regelingen waarmee energiebesparing en het gebruik van duurzame energiebronnen wordt gestimuleerd. Voor ondernemers die investeren in bedrijfsmiddelen die bijdragen aan bewust energiegebruik is er de Energie-investeringsaftrek (EIA). Ondernemingen die duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in een hoog vaandel hebben staan, profiteren hiermee dubbelop. Energiekosten gaan omlaag en er hoeft minder belasting te worden afgedragen. Op de Energielijst 2014 staan alle bedrijfsmiddelen waarvan de investeringskosten voor 41,5% van de fiscale winst mogen worden afgetrokken.