Categorie: "Duurzame innovaties"

Zonnepanelen in Nederland

Benieuwd naar dé top 3 waarom Nederlanders zonnepanelen kopen? Je altijd al afgevraagd of Nederland wel echt een geschikt klimaat heeft voor zonnepanelen? En een Hollands fietspad bedekt met zonnepanelen, is dat mogelijk? De antwoorden en meer leuke weetjes over zonnepanelen in ons kikkerlandje Nederland vind je hier.

Duurzaam en natuurlijk isoleren

isolatie-weetjesSteeds meer huishoudens kiezen voor isolatie met duurzame en/of natuurlijke materialen. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider en de prijzen zijn tegenwoordig vaak prima betaalbaar. Wat zijn de beste opties voor uw situatie?

Duurzamer duurzaam doen

Het goed isoleren van je huis is van zichzelf natuurlijk al een duurzame daad. Het is daarnaast echter ook heel goed mogelijk om dit isoleren plaats te laten vinden met duurzame of natuurlijke isolatiematerialen. Zo verbruikt je huis niet alleen minder energie, maar wordt die besparing ook nog eens op natuurlijke wijze gerealiseerd. Dat is dubbel goed nieuws voor het milieu, en het hoeft geen aanslag op je portemonnee te zijn. Wat zijn de mogelijkheden?

Tesla wil auto zonder zijspiegels

Foto’s als deze zijn verleden tijd als het aan Tesla ligt (©Anne Hornyak)

In een alliantie met andere autofabriekanten lobbiet Tesla in de VS voor het afschaffen van de verplichting op zijspiegels. Vanaf 2018 moeten nieuwe auto’s daar de beschikking hebben over achteruitkijkcamera’s. Het afschaffen van zijspiegels zou de luchtweerstand van auto’s doen afnemen.

De kracht van water

Daken in India kunnen oplossing bieden voor water- en voedseltekort (afbeelding ©Michael Coghlan)

Door slim om te springen met water kunnen tal van problemen op het gebied van energie, voedsel en watertekorten worden opgelost. Er is een – voorlopig stille – revolutie gaande die de manier waarop wij met zijn allen water gebruiken volledig op zijn kop gaat zetten. En dat alles misschien wel binnen twintig jaar. Tegenlicht maakte afgelopen weekend een rondje langs de velden in het buitenland én in Nederland om te kijken wat ons te wachten staat.

De Groene Belofte van Utrecht

Zicht op de Oude Gracht en Dom in Utrecht (©tata_aka_T)

Op 22 januari organiseerde de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) de Avond van de Groene Belofte. Kandidaatraadsleden voor gemeenten in de provincie Utrecht kregen een kans hun groene ideeën te presenteren. Winnaar van de avond was Matthijs Sienot, kandidaatraadslid voor D’66 in Utrecht, met een plan voor het opzetten van een competitie voor duurzame initiatieven onder de naam ‘Gala van het Groene Peloton’.

AkzoNobel hekelt groen populisme

“Niet laten misleiden door populisme”.

Veel ingeburgerde aannames over duurzaamheid kloppen niet. Zo heeft plastic een te negatief imago, terwijl kunststof auto’s zuiniger maakt en pvc-raamkozijnen duurzamer zijn dan houten. Dat en meer vertellen de AkzoNobel-directeuren John Schelhaas en Nils van der Plas in de nieuwe editie van Duurzaam Geproduceerd, die vandaag online verschenen is.

Volgens Schelhaas zijn er veel halve of onvolledige waarheden over duurzaamheid in de omloop. “Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat Al Gore CO2 indertijd zo gemakkelijk wereldwijd op de kaart heeft kunnen zetten.” Schelhaas vindt dat daar een groot gevaar in schuilt, want hyperfocus op CO2 is groen populisme, en dus een versimpeling van de realiteit. “Fijnstof en schaarste van grondstoffen zijn ook belangrijke issues. Als het gaat om verduurzaming moeten we ons niet laten misleiden door populisme, maar vooral onderzoeken wat ons werkelijk verder brengt.”

Tankstation Green Planet mikt op het ‘nieuwe tanken’ en het ‘nieuwe werken’

Eigenaar Doorten wil zoveel mogelijk consumenten verleiden zich duurzaam te vervoeren.

Zzp’ers, duurzame rijders en dagjesmensen. Dat zijn de belangrijkste klantengroepen voor Green Planet, het nieuwe, ‘groene’ tankstation dat vorige week opende in het Drentse Pesse. Pomphouder Edward Doorten was lang bezig om het mogelijk te maken, maar is erin geslaagd om voor 4 miljoen euro een vestiging neer te zetten die afwijkt van vrijwel alles wat in tankstationland tot dusver te zien was.

Ruim tien jaar heeft het geduurd voordat Doorten zijn droom kon realiseren: een tankstation dat uitblinkt in duurzaamheid en de klant op al zijn wenken bedient. “We hadden al een tankstation op eigen naam en een autobedrijf. Maar de houdbaarheid van een tankstation in het centrum van het dorp is beperkt.”

De ondernemer was daarom op zoek naar een nieuwe vestiging. Duurzaamheid moest daarin een belangrijke rol spelen. Daarom biedt hij bij Green Planet, naast de gebruikelijke brandstoffen, ook een scala aan groene brandstoffen en energiedragers aan, met onder meer Blue One 95, Flexi Fuel E85, BDNext (biodiesel) en groengas.

Laatstgenoemde komt naar het tankstation via een kilometerslange buis, die rechtstreeks van afvalverwerker Attero komt. Groengas wordt namelijk gemaakt van afval. “De inwoners van Pesse kunnen dus bij Green Planet hun eigen afval tanken.”

Ook voor ‘elektrische’ rijders zijn voorzieningen aanwezig. “Daar komt waterstof straks nog bij, zodra er een markt voor is. De mogelijkheid voor lng onderzoeken we nog.” Voor trucks is ook groengas beschikbaar, net als lpg. “Daar kan de nieuwste generatie vrachtauto’s ook op rijden. Het zijn hybride-achtige auto’s die zich op zowel diesel als lpg voortbewegen.”

Uw bedrijf echt duurzaam? Begin met positieve uitkomst.

Zweedse gids voor duurzaamheid; terugdenken vanuit de toekomst.

U wilt uw bedrijf écht duurzaam maken, alleen u weet niet hoe? The Natural Step kan als een gids dienen in het oerwoud van duurzaamheid. IKEA en Philips gingen u voor.

Als het al op de agenda staat is het vaak het laatste punt: duurzaamheid. Steeds meer organisaties weten dat ze ‘er echt iets mee moeten’, maar wat dan precies? Er wordt iemand verantwoordelijk gemaakt die vervolgens verdrinkt in technische termen: Life Cycle Assessment, ISO-zoveel, nul-op-de-meter, cradle-to-cradle of circulaire economie. Geitenwollen sokken zijn functioneel en warm, maar bezorgen mening ondernemer een onaangenaam en prikkelig gevoel.

Karl-Henrik Robèrt startte zijn loopbaan als oncoloog, maar is nu vooral bekend als vertegenwoordiger en oprichter van de non-profit organisatie The Natural Step (TNS). Hij startte TNS in 1989 met als doel een verbindend en verenigend raamwerk voor duurzaamheid te zijn. “Terwijl je tegelijkertijd gewoon geld verdient”, benadrukt Robèrt.

The Natural Step heeft inmiddels een waslijst van indrukwekkende partners waar onder andere IKEA, Philips, Starbucks, AkzoNobel, Interface, Nike, Electrolux en Panasonic deel van uitmaken.

Een visie formuleren, een nullijn definiëren, lange-termijndoelen stellen en concrete stappen plannen om volledig duurzaam te worden. Dus niet ‘beter’ of ‘zo goed mogelijk’, maar echt binnen de grenzen van de aarde. Dat is mogelijk met The Natural Step. Een belangrijke succesfactor is dat organisaties dezelfde taal leren spreken als het gaat om duurzaamheid. Vier duurzaamheidsprincipes vormen het framework waarbinnen organisaties stap voor stap gaan opereren. Met dit gedeelde kader is een organisatie beter in staat om alle duurzaamheidstools in te zetten met het juiste doel.

Eén van de tools uit de gereedschapskist is de backcasting-methode. Beginnen met het einde voor ogen, oftewel backcasting, is een belangrijk onderdeel van The Natural Step. Het is een manier van plannen die uitgaat van een positieve uitkomst in de toekomst. Je begint met een visie over de ideale duurzame organisatie, samenleving of product. Daarna denk je stap voor stap terug wat je moet doen om daar te komen. Robèrt: “Wat moeten we vandaag doen om die succesvolle uitkomst mogelijk te maken?”

Nederlandse duurzame technologie naar Qatar

Nederlandse machines ontwikkelen zonnepanelen in Qatar.

Het Nederlandse bedrijf Eurotron gaat de komende maanden voor miljoenen euro’s een hightech-productielijn bouwen voor een fabrikant van zonnepanelen in Qatar.

De machines kunnen dankzij de Nederlandse technologie een nieuw type zonnepaneel produceren. Dat type is efficiënter is dan de huidige generatie. Het nieuwe zonnepaneel is een vinding van Energie Centrum Nederland (ECN). Het haalt tot 10 procent meer energie uit zonlicht dan de huidige panelen.

ECN tekende zondag een contract voor het oprichten van een onderzoekinstituut in Qatar. Daar worden dan zonnepanelen ontwikkeld die in woestijngebieden gebruikt kunnen worden. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt.

“In de helft van alle zonnepanelen die wereldwijd wordt gemaakt, zit een stukje Nederlandse techniek. We lopen voorop in deze sector”, stelt Kamp in een verklaring. “Dankzij deze contracten rollen hier over een paar maanden nog meer zonnepanelen van de band met Nederlandse technologie.”

Minister Henk Kamp bezoekt samen met 28 Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nog meer bedrijven in Qatar en Abu Dhabi.

Het bezoek richt zich op de kansen voor Nederlandse ondernemers op de groeiende afzetmarkt in de Golfstaten. De meereizende Nederlandse bedrijven zijn voornamelijk actief op het gebied van energie en infrastructurele projecten.

Biobrandstof vliegtuigen uit afval staalindustrie

Virgin zet zich in voor CO2-reductie in de groeiende luchtvaartindustrie.

Het Amerikaanse LanzaTech maakt biobrandstof uit afval-CO2 van de staalindustrie en is daar nu voor gecertificeerd. Vliegtuigmaatschappij Virgin droeg bij aan de ontwikkeling.

LanzaTech heeft een techniek ontwikkeld die biobrandstoffen en chemicaliën maakt van CO2-rijke afvalgassen uit onder andere de ijzer- en staalindustrie. LanzaTech is nu het eerste bedrijf in de wereld dat zijn biobrandstof voor vliegtuigen gecertificeerd heeft gekregen door de onafhankelijke Roundtable on Sustainable Biomass (RSB). De certificering bevestigt dat de brandstof geen negatieve impact heeft op de voedselketen of bijdraagt aan ontbossing, zoals bij sommige biobrandstoffen.

Dr. Jennifer Holmgren, CEO van LanzaTech, zei over de certificering: ‘We geloven dat deze certificering de acceptatie van biobrandstof gemaakt door carbon capture-technologieën zal helpen versnellen.’ Holmgren noemde CO2 ook ‘een kans, niet slechts een probleem.’