Categorie: "Buitenland"

Tesla wil auto zonder zijspiegels

Foto’s als deze zijn verleden tijd als het aan Tesla ligt (©Anne Hornyak)

In een alliantie met andere autofabriekanten lobbiet Tesla in de VS voor het afschaffen van de verplichting op zijspiegels. Vanaf 2018 moeten nieuwe auto’s daar de beschikking hebben over achteruitkijkcamera’s. Het afschaffen van zijspiegels zou de luchtweerstand van auto’s doen afnemen.

Nederland helpt Kazachstan met duurzaamheid

Verlaten boot in een Kazachstaans meer (©Pavel Kazachkov)

Nederland en Kazachstan hebben een akkoord getekend voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Met dit akkoord hoopt men kennis uit te wisselen over watermanagement, groene economie en energie. Als voortvloeisel van de samenwerking wordt in november een bedrijvenmissie naar Kazachstan ondernomen die moet leiden tot verdere afspraken.

Grote golven Australië zeldzamer door klimaatverandering

Golven als deze – Jeff Rowley zet een record neer op deze 15 meter hoge golf – zullen in de toekomst moeilijker te vinden zijn (©Jeff Rowley)

Pech voor surfers. Als gevolg van klimaatverandering zal de oostkust van Australië in de toekomst minder te maken krijgen met grote golven. Dit valt te lezen in een nieuw onderzoek dat zondag werd gepubliceerd in Nature.

Schaliegas prima, maar niet in achtertuin CEO ExxonMobil

Terrein alwaar schaliegas wordt gewonnen in Dish, Texas (©Jeremy Buckingham)

Schaliegas is onmisbaar in de energievoorziening van de toekomst. Althans, als we de bazen van grote energiemaatschappijen mogen geloven. Ook Rex Tillerson, de CEO van ExxonMobil, is deze mening toegedaan. De volgende filmpjes laten echter zien dat de beste man hier in zijn privéleven net iets anders tegenaan kijkt.

Rechter fluit BP terug in rechtszaak olieramp

Pogingen om het vuur op het boorplatform Deepwater Horizon te blussen, blijken uiteindelijk vruchteloos te zijn (©ideum)

De Amerikaanse rechtbank heeft een verzoek van BP afgewezen om schadevergoedingen aan bedrijven te blokkeren, ingediend naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

BP wilde hiermee betalingen voortvloeiend uit een eerder getroffen schikking van meerdere miljarden dollars beperken, zo valt te lezen in een artikel van Reuters.

Ongekende generositeit: Chevron deelt pizzabonnen uit na explosie

Pizza (©British Mum)

Omwonenden van de installatie voor gasboringen in Pennsylvania (VS) waar op 11 februari een explosie plaatshad, vonden afgelopen zondag een even goedbedoeld als ongelukkig excuus van Chevron in de brievenbus. De excuusbrief bevatte een cadeaubon voor een grote pizza en twee liter frisdrank.

Het bedrijf lijkt de plank behoorlijk mis te slaan met deze actie. Bij het ongeluk raakte één medewerker gewond, een ander is nog altijd vermist en heeft het dus hoogstwaarschijnlijk niet overleefd.

Smog in Chinese hoofdstad loopt de spuigaten uit

Smog in Beijing in maart 2003 (©Kevin Dooley)

Volgens een officieel Chinees rapport heeft de vervuiling in Peking inmiddels dermate grote proporties aangenomen dat de stad nauwelijks meer leefbaar is, zo meldt Reuters. Peking wordt in het rapport gekroond tot de op één na slechtste stad ter wereld qua milieuomstandigheden.

Vermiste na ontploffing bij installatie voor gasboringen (VS)

Raffinaderij van Chevron in Canada (©Robert Stupka)

Door een ontploffing bij een installatie voor aardgasboringen in Pennsylvania (VS) is een gewonde gevallen. Ook wordt er nog altijd iemand vermist. De ontploffing vond plaats op dinsdag 11 februari. In totaal waren 20 werknemers ter plekke op het moment van het ongeluk.

Warm weer teistert Sotsji

Nachtelijke blik op het Olympische terrein in Sotsji vanuit de ruimte (©NASA Goddard Space Flight Center)

Eerder berichtten wij dat door klimaatverandering een behoorlijk aantal steden dat nu nog geschikt is, in de nabije toekomst af zou kunnen vallen als potentiële locatie voor de Olympische Winterspelen. Sotsji werd door onderzoekers genoemd als een van deze steden. Met dit in het achterhoofd is het een interessant gegeven dat het zachte weer van deze week voor behoorlijk wat problemen heeft gezorgd in de tijdelijke sporthoofdstad van de wereld, zo valt te lezen in een artikel van Reuters. Daar komt bij dat de temperaturen de komende dagen alleen nog maar verder zullen stijgen.