Categorie: "Klimaat"

Zonnepanelen

De afgelopen jaren is het aantal zonnepanelen aanzienlijk gestegen op de daken in Nederland. Steeds meer huishoudens vinden het belangrijk om op een duurzame manier elektriciteit op te wekken. Daarnaast scheelt het in de portemonnee en is het rendement op zonnepanelen door de jaren heen sterk verbeterd.
9337

5 tips: bijdragen aan een duurzame wereld

Nu tijdens de klimaattop in Parijs de hele wereld bezig is met duurzame energie, is het een mooi moment om stil te staan bij je eigen bijdrage aan een meer duurzame wereld. Ga meteen aan de slag met de volgende vijf tips:

Juni 2014 zet wereldwijd warmterecord!

Juni 2014 gaat de geschiedenisboeken in (Afbeelding ©Luke Price)

Nog nooit was het in juni zo warm. Althans, sinds de mensheid zo rond 1880 begon temperaturen bij te houden. Wereldwijd was het in juni gemiddeld 16,2 graden, ten opzichte van gemiddeld 15,5 graden over de gehele twintigste eeuw.

NASA lanceert CO2 satelliet

Met de OCO-2 satelliet kan NASA de aarde zien ‘ademen’ (©NASA Goddard Space Flight Center)

NASA heeft een nieuwe satelliet gelanceerd waarmee de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer van de aarde nauwkeurig in kaart zal worden gebracht. Met de geslaagde lancering is de Orbiting Carbon Observatory 2 (OCO-2) een beter lot beschoren dan een voorganger in 2009. Deze belandde kort na de lancering in de oceaan in de buurt van Antarctica door problemen met het raketsysteem.

Vers uit Hollywood: “Years of Living Dangerously”

Years of Living Dangerously wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender Showtime

Eens in de zoveel tijd waagt Hollywood een poging om met een mooie productie de gevolgen van klimaatverandering onder de aandacht te brengen van het brede publiek. Al Gore’s An Inconvenient Truth was hier een mooi voorbeeld van, maar is al weer even geleden. Een nieuwe must-see op klimaatgebied is de 9-delige serie “Years of Living Dangerously”, geproduceerd door o.a. James Cameron – bij velen bekend als maker van de film Avatar.

Video: Neil deGrasse Tyson tegen ‘balans’ in klimaatdiscussie

Neil deGrasse Tyson pleit voor een discussie op basis van feiten, niet meningen (afbeelding ©djandyw.com)

In een interview met CNN gaat Neil deGrasse Tyson in op de manier waarop de media, met name in de VS, omgaan met het debat over klimaatverandering. Hij vindt het de hoogste tijd dat er geen podium meer gegeven wordt aan mensen die hij ‘flat earthers’ noemt.

Grote golven Australië zeldzamer door klimaatverandering

Golven als deze – Jeff Rowley zet een record neer op deze 15 meter hoge golf – zullen in de toekomst moeilijker te vinden zijn (©Jeff Rowley)

Pech voor surfers. Als gevolg van klimaatverandering zal de oostkust van Australië in de toekomst minder te maken krijgen met grote golven. Dit valt te lezen in een nieuw onderzoek dat zondag werd gepubliceerd in Nature.

Een uurtje het licht uit voor het Great Barrier Reef

Satellietbeeld van het Great Barrier Reef (©eutrophication&hypoxia)

Zaterdag 29 maart vindt voor de achtste keer het jaarlijks terugkerende evenement Earth Hour plaats. Over de hele wereld doven mensen een uurtje hun verlichting om aandacht te vragen voor de staat van onze planeet. Earth Hour staat dit jaar in het teken van de sombere vooruitzichten voor het Great Barrier Reef.

KNMI: Eén van de zachtste winters in 300 jaar

We zagen deze winter meer regen dan sneeuw (©Udo Geisler)

Sinds gisteren zit de meteorologische winter erop en stappen we met goed gemoed de lente in. Toch is het de afgelopen drie maanden zelden echt koud geweest. Hoe abnormaal deze winter nu daadwerkelijk was, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd bericht van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Zij bombarderen de afgelopen winter tot één van de zachtste winters van de afgelopen 300 jaar.

De 3 populairste meest zuinige auto’s

Bron: beau

Bron: beau

Hybride auto’s, elektrische auto’s en auto’s die nog steeds op gas of benzine rijden. We hebben heel wat te kiezen. Maar welke duurzame auto’s zijn het meest populair op dit moment? Autoscout24 zet de meest populaire duurzame auto’s voor je op een rijtje.

Renault Megane op 1
Dit is een van de meest populaire auto’s omdat deze Renault één van de weinige auto’s in deze prijsklasse is met 14% bijtelling. Zeker na de aanscherping van de regels begin dit jaar, zorgde dat voor een toenemende populariteit. Ook tweedehands auto’s met 14% bijtelling werden daardoor populair, omdat de bijtelling van een auto tot 60 maanden doorloopt. Koop je een gebruikte auto die vorig jaar op naam is gezet met een lagere bijtelling, dan geldt dit jaar die lagere bijtelling nog steeds.