Categorie: "Geen categorie"

ADV: Fluitend naar je werk?

Ouders die docenten vragen naar een dyslexieonderzoek, omdat zo’n verklaring de weg opent naar een vergoeding voor de begeleiding van hun kind.  Of een jong gezin met een kleine woning dat van de woningbouwvereniging te horen krijgt dat het nog jaren duurt voor ze in aanmerking komen voor een grotere woning.

Het zijn enkele voorbeelden van situaties waarin mensen teleurgesteld kunnen raken. Dat geeft irritatie, ergernis en frustratie. Vaak slikken mensen dat in, maar in toenemende mate uit zich deze frustratie richting een werknemer of organisatie in de vorm van agressie; van een opmerking tot aan bedreiging of geweld.

Energie opwekken met tweehonderd kippen op Zuidas

Duurzaam kippenhok op Zuidas

Deze zomer komt er een zogenoemd mini-rondeel (een duurzaam kippenhok) met tweehonderd kippen op de Amsterdamse Zuidas. Daar is stadsdeel Zuid mee akkoord gegaan, meldt Metro.

Het kippenhok, dat wordt gebouwd tegenover de RAI, moet bewoners bewuster maken van duurzame energie. Zo worden er rondleidingen gegeven en zullen er exposities gehouden worden.

De energie wordt opgewekt uit kippenpoep en de zon. Op die manier kunnen omwonenden of zakenlui hun laptop of elektrisch voertuig opladen.

De kippen in het hok zijn gedoopt tot Toos-kippen. De eieren van Toos zullen op het rondeel eiland, maar ook in de stad verkocht worden.

Jeroen Bisscheroux is initiatiefnemer van het project. ‘Het doel is de zakenwereld bewust te maken van duurzaamheid. Dat kan nergens beter dan in het zakenhart van Amsterdam’, aldus Bisscheroux. De kunstenaar stuurde het idee ook in naar de P-NUTS Awards, waar duurzame burgerinitiatieven beloond worden. De uitreiking is vandaag.

 

4 openbare waterstoftankstations langs Nederlandse snelwegen

Naast Rotterdam kan men ook in Amsterdam, Arnhem en Helmond waterstof tanken.

De komende twee jaar worden zeker vier openbare waterstoftankstations in ons land gebouwd. De eerste wordt rond de jaarwisseling langs de A15 in Rotterdam geopend.

Dat maakt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) vandaag in Rotterdam tijdens een werkbezoek aan waterstofproducent Air Liquide bekend. Volgens Mansveld staan we “aan de vooravond van de introductie van rijden op waterstof in Nederland”. Er komen steeds meer auto’s op de markt die rijden op waterstof. “Daarom moeten we ons land klaarstomen voor deze schone en duurzame voertuigen.”

Naast Rotterdam komen zal er ook waterstof getankt kunnen worden in Amsterdam, Helmond en Arnhem. Op dit moment rijdt alleen een aantal bussen in het openbaar vervoer op waterstof. Voertuigen die rijden op waterstof stoten geen CO2 uit en zijn veel stiller.

De verwachting is dat vanaf 2015 enkele duizenden auto’s die rijden op waterstof op de (wereld)markt zullen komen. Onder meer Hyundai,

Slim aangelegde wegen kunnen de natuur een handje helpen

Wegen kunnen natuurbescherming helpen

Overal op aarde worden wegen aangelegd. Tegenwoordig gaat het zelfs in een razend tempo. Helaas wordt op de deze manier onherstelbare schade toegebracht aan de ons omringende natuur. Maar wist u dat als deze wegen op een slimme manier worden aangelegd de natuur juist kan worden geholpen? Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Dat schrijven ecoloog prof. William Laurance (Universiteit Utrecht en James Cook Universiteit, Australië) en professor Andrew Balmford (Universiteit Cambridge) in het blad Nature.

William Laurance vertelt: “Wegen kun je vergelijken met onroerend goed. Het gaat om de locatie. Op de goede plek kunnen wegen juist helpen om de natuur te beschermen.” Laurance vertelt dat een goede planning van de wegen vereist is en dat wegen niet in het oerwoud, maar juist in landbouwgebieden moeten worden aangelegd. Andrew Balmford vervolgt: “In dergelijke gebieden kunnen wegen de landbouw bevorderen, omdat het daarmee gemakkelijker wordt om landbouwproducten naar de markt te vervoeren en kunstmest te importeren. Dit kan ervoor zorgen dat boerderijen hogere opbrengsten krijgen, plattelandsbewoners beter in hun levensonderhoud kunnen voorzien, de voedselveiligheid toeneemt en migranten wegblijven uit de kwetsbare junglegebieden.” Volgens de onderzoekers is dit heel belangrijk, omdat de productie van landbouwproducten moet verdubbelen in de komende decennia. Men verwacht dat binnen enige tientallen jaren de wereldbevolking zal zijn gegroeid naar 10 miljard mensen. De vraag naar landbouwproducten zal dus aanzienlijk stijgen.

‘Overheid moet duurzaam gaan denken’

TNO: langetermijnvisie nodig

De huidige overheidsbezuinigingen zijn ‘peanuts’ vergeleken met de financiële tegenvaller van 12 tot misschien wel 50 miljard euro die Nederland te verduren krijgt als het gas in Groningen straks op is. Nederland moet daarom op zoek naar duurzame economische activiteiten die deze inkomsten kunnen vervangen. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau TNO.

”Het kabinet is in zijn energiebeleid te veel bezig met details”, zegt Mart van Bracht, directeur energie bij TNO. ”Wat nodig is, is een langetermijnvisie die rekening houdt met het brede plaatje van economie, klimaat en technologie.”
Volgens TNO is Nederland nu sterk afhankelijk van aardgas, aardolie en kolen. Er zijn recent zelfs nog kolencentrales bijgebouwd.

Erasmus in wereldtop duurzame MBA’s


De Rotterdam School of Management (RSM) staat als enige niet-Amerikaanse universiteit in de top tien van MBA’s met het beste duurzame onderwijsaanbod.
Dit blijkt uit een wereldwijde enquête van Bloomberg Businessweek onder MBA-studenten van 82 verschillende universiteiten, waaronder RSM. Deze school is onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
In de enquête werd studenten gevraagd hoe zij hun opleiding beoordelen op specifieke onderdelen, zoals het aanbod van vakken over groen ondernemen en duurzaamheid. Omdat dit een relatief jong onderwerp is, zijn de verschillen tussen scholen groot.

Gemiddeld scoorden de 82 universiteiten een 4,25 op dit onderdeel bij een maximum van 6. Studenten van RSM gaven hun opleiding gemiddeld een 5,48. “Het is een school die leiderschap, verantwoordelijkheid, duurzaamheid en globaal denken naast alle andere aspecten van bedrijfsvoering benadrukt,” aldus een anonieme student in de enquête. “De eerste drie aspecten worden tegenwoordig helaas niet vaak geassocieerd met bedrijfsvoering.” De studenten van de MBA in Rotterdam zijn gewild:

GreenSoulCity toers in Rotterdam: ontdekkingsreizen naar de groene ziel van de stad

“Hoe groen is Rotterdam eigenlijk?” Zondag 13 januari om 13.30 wordt de eerste GreenSoulCity toer gelanceerd vanaf de trappen van het stadhuis aan de Coolsingel. Vanaf zondag kan men bijna elk weekend mee op ontdekkingsreis met een gids. Er zijn vier routes in het Centrum, Noord, Feijenoord en Delfshaven.

Je neemt polshoogte van grote projecten zoals het Dakpark en ontdekt kleine parels zoals de groentestoep die buren met elkaar onderhouden. Duurzaamheid in Rotterdam is meer dan alleen een kreet. Groen is waar de stad haar meest verrassende gezicht laat zien.
GreenSoulCity laat zien wat groen en duurzaam concreet betekent. Hippe winkels en eettentjes, aantrekkelijke producten en designs, lekkere maaltijden van lokale gronden, eerlijk brood en zuivere koffie. Architectuur is een icoon van de stad. Door de crisis verschuift het accent van nieuwbouw naar herbestemming en tijdelijk gebruik. De afgelopen drie jaar zijn overal groene proeftuinen ontstaan.

Miljardair bouwt ‘s werelds grootste zonne-energiecentrale

Multimiljardair Warren Buffett geeft $2,5 mrd (€1,9 mrd) uit aan wat de grootste zonne-energiecentrale ter wereld gaat worden.
De centrale van 579 megawatt valt uiteen in twee projecten in de Antelope Valley, Californië en wordt gefinancieerd door MidAmerican Energy, een investeringsvehikel van multimiljardair Warren Buffett.

Voor Buffett is het niet de eerste aankoop op het gebied van zonne-energie. Vorig jaar gaf hij al $2 mrd uit aan het Topaz Solar Farm project. Dat valt met een vermogen van 550 megawatt ook onder de grootste zonne-energiecentrales ter wereld.
Volgens analisten heeft Buffett deze stap gezet vanwege aanhoudend belastingvoordeel voor zonne-energie tot 2015.

De bouw van het zonnepark komt voor rekening van SunPower, een bedrijf dat voor 66 procent in handen is van het Franse Total. “Het is een gigantische deal voor ons, grofweg ter grote van ons hele bedrijf,” zei SunPower’s CEO, Tom Werner.
Het aandeel van SunPower schoot omhoog op de NASDAQ met 34,8 procent. Andere zonne-energiebedrijven profiteerden mee van de stijging.

500 miljoen voor nieuwe biomassa raffinaderij in Delfzijl

Het samenwerkingsverband Woodspirit heeft vandaag 199 miljoen euro Europese subsidie ontvangen voor de bouw van een grootschalige biomassa raffinaderij in Delfzijl. Met een totale investering van circa 500 miljoen euro is dit een van de grootste duurzame energieprojecten tot nu toe in Nederland gerealiseerd. Ook is het een van de grootste investeringen die is gedaan in de chemische industrie in de afgelopen jaren. De fabriek gaat duurzaam bio-methanol produceren uit restmateriaal uit de bosbouw en houtverwerkende industrie. De Woodspirit installatie gaat een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse duurzaamheidsdoelstellingen: hij voorkomt een grote uitstoot van CO2.

De komst van de fabriek is een gigantische stap in de verduurzaming van de chemiesector en geeft de noordelijke energiesector een enorme impuls. Woodspirit bestaat uit BioMCN, Siemens Nederland, Linde en Visser & Smit Hanab. Het geld is afkomstig uit het Europese NER300 programma dat geld beschikbaar stelt voor grootschalige projecten die nieuwe technieken ontwikkelen en toepassen met hernieuwbare energie. De stichting Energy Valley ziet het project als een cruciale stap voorwaarts in de verduurzaming van de chemie en heeft daarom het project in de voorbereidingsperiode actief gesteund.

Pensioenfondsen steeds duurzamer

Pensioenfondsen beleggen steeds duurzamer, maar ze laten ook veel mogelijkheden onbenut. Dat staat in het jaarlijkse onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling, die bijna alle Nederlandse pensioenfondsen heeft onderzocht. Pensioenfonds Zorg en Welzijn, BPF Landbouw en BPF Bouw scoren in het onderzoek (.pdf) het best. Volgens de vereniging kan er nog veel systematischer duurzaam worden belegd. Verder zou er beter moeten worden geselecteerd op ondernemingen die vooroplopen in duurzaamheid.

Ook wordt gepleit voor meer transparantie over de beleggingen: van de vijftig onderzochte fondsen hebben er maar achttien een lijst gepubliceerd waarop te zien is waar het geld van de deelnemers wordt geïnvesteerd. De vereniging heeft verder kritiek op het gebrek aan vrouwen in de bestuurskamers van de pensioenfondsen. Maar 1 van de 8 bestuursleden is vrouw, terwijl voor bedrijven het streefcijfer 30 procent is.

Bron: www.nos.nl