U wilt uw bedrijf écht duurzaam maken, alleen u weet niet hoe? The Natural Step kan als een gids dienen in het oerwoud van duurzaamheid. IKEA en Philips gingen u voor.
Als het al op de agenda staat is het vaak het laatste punt: duurzaamheid. Steeds meer organisaties weten dat ze ‘er echt iets mee moeten’, maar wat dan precies? Er wordt iemand verantwoordelijk gemaakt die vervolgens verdrinkt in technische termen: Life Cycle Assessment, ISO-zoveel, nul-op-de-meter, cradle-to-cradle of circulaire economie. Geitenwollen sokken zijn functioneel en warm, maar bezorgen mening ondernemer een onaangenaam en prikkelig gevoel.
Karl-Henrik Robèrt startte zijn loopbaan als oncoloog, maar is nu vooral bekend als vertegenwoordiger en oprichter van de non-profit organisatie The Natural Step (TNS). Hij startte TNS in 1989 met als doel een verbindend en verenigend raamwerk voor duurzaamheid te zijn. “Terwijl je tegelijkertijd gewoon geld verdient”, benadrukt Robèrt.
The Natural Step heeft inmiddels een waslijst van indrukwekkende partners waar onder andere IKEA, Philips, Starbucks, AkzoNobel, Interface, Nike, Electrolux en Panasonic deel van uitmaken.
Een visie formuleren, een nullijn definiëren, lange-termijndoelen stellen en concrete stappen plannen om volledig duurzaam te worden. Dus niet ‘beter’ of ‘zo goed mogelijk’, maar echt binnen de grenzen van de aarde. Dat is mogelijk met The Natural Step. Een belangrijke succesfactor is dat organisaties dezelfde taal leren spreken als het gaat om duurzaamheid. Vier duurzaamheidsprincipes vormen het framework waarbinnen organisaties stap voor stap gaan opereren. Met dit gedeelde kader is een organisatie beter in staat om alle duurzaamheidstools in te zetten met het juiste doel.
Eén van de tools uit de gereedschapskist is de backcasting-methode. Beginnen met het einde voor ogen, oftewel backcasting, is een belangrijk onderdeel van The Natural Step. Het is een manier van plannen die uitgaat van een positieve uitkomst in de toekomst. Je begint met een visie over de ideale duurzame organisatie, samenleving of product. Daarna denk je stap voor stap terug wat je moet doen om daar te komen. Robèrt: “Wat moeten we vandaag doen om die succesvolle uitkomst mogelijk te maken?” →