Categorie: "Duurzaamheid buitenland"

Uw bedrijf echt duurzaam? Begin met positieve uitkomst.

Zweedse gids voor duurzaamheid; terugdenken vanuit de toekomst.

U wilt uw bedrijf écht duurzaam maken, alleen u weet niet hoe? The Natural Step kan als een gids dienen in het oerwoud van duurzaamheid. IKEA en Philips gingen u voor.

Als het al op de agenda staat is het vaak het laatste punt: duurzaamheid. Steeds meer organisaties weten dat ze ‘er echt iets mee moeten’, maar wat dan precies? Er wordt iemand verantwoordelijk gemaakt die vervolgens verdrinkt in technische termen: Life Cycle Assessment, ISO-zoveel, nul-op-de-meter, cradle-to-cradle of circulaire economie. Geitenwollen sokken zijn functioneel en warm, maar bezorgen mening ondernemer een onaangenaam en prikkelig gevoel.

Karl-Henrik Robèrt startte zijn loopbaan als oncoloog, maar is nu vooral bekend als vertegenwoordiger en oprichter van de non-profit organisatie The Natural Step (TNS). Hij startte TNS in 1989 met als doel een verbindend en verenigend raamwerk voor duurzaamheid te zijn. “Terwijl je tegelijkertijd gewoon geld verdient”, benadrukt Robèrt.

The Natural Step heeft inmiddels een waslijst van indrukwekkende partners waar onder andere IKEA, Philips, Starbucks, AkzoNobel, Interface, Nike, Electrolux en Panasonic deel van uitmaken.

Een visie formuleren, een nullijn definiëren, lange-termijndoelen stellen en concrete stappen plannen om volledig duurzaam te worden. Dus niet ‘beter’ of ‘zo goed mogelijk’, maar echt binnen de grenzen van de aarde. Dat is mogelijk met The Natural Step. Een belangrijke succesfactor is dat organisaties dezelfde taal leren spreken als het gaat om duurzaamheid. Vier duurzaamheidsprincipes vormen het framework waarbinnen organisaties stap voor stap gaan opereren. Met dit gedeelde kader is een organisatie beter in staat om alle duurzaamheidstools in te zetten met het juiste doel.

Eén van de tools uit de gereedschapskist is de backcasting-methode. Beginnen met het einde voor ogen, oftewel backcasting, is een belangrijk onderdeel van The Natural Step. Het is een manier van plannen die uitgaat van een positieve uitkomst in de toekomst. Je begint met een visie over de ideale duurzame organisatie, samenleving of product. Daarna denk je stap voor stap terug wat je moet doen om daar te komen. Robèrt: “Wat moeten we vandaag doen om die succesvolle uitkomst mogelijk te maken?”

Nederlandse duurzame technologie naar Qatar

Nederlandse machines ontwikkelen zonnepanelen in Qatar.

Het Nederlandse bedrijf Eurotron gaat de komende maanden voor miljoenen euro’s een hightech-productielijn bouwen voor een fabrikant van zonnepanelen in Qatar.

De machines kunnen dankzij de Nederlandse technologie een nieuw type zonnepaneel produceren. Dat type is efficiënter is dan de huidige generatie. Het nieuwe zonnepaneel is een vinding van Energie Centrum Nederland (ECN). Het haalt tot 10 procent meer energie uit zonlicht dan de huidige panelen.

ECN tekende zondag een contract voor het oprichten van een onderzoekinstituut in Qatar. Daar worden dan zonnepanelen ontwikkeld die in woestijngebieden gebruikt kunnen worden. Het ministerie van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt.

“In de helft van alle zonnepanelen die wereldwijd wordt gemaakt, zit een stukje Nederlandse techniek. We lopen voorop in deze sector”, stelt Kamp in een verklaring. “Dankzij deze contracten rollen hier over een paar maanden nog meer zonnepanelen van de band met Nederlandse technologie.”

Minister Henk Kamp bezoekt samen met 28 Nederlandse ondernemers en kennisinstellingen nog meer bedrijven in Qatar en Abu Dhabi.

Het bezoek richt zich op de kansen voor Nederlandse ondernemers op de groeiende afzetmarkt in de Golfstaten. De meereizende Nederlandse bedrijven zijn voornamelijk actief op het gebied van energie en infrastructurele projecten.

Seat bouwt auto’s met zonne-energie

Seat Leon: mede mogelijk gemaakt door de spaanse zon.

53.000 zonnepanelen telt de enorme zonne-installatie op de daken van diverse fabrieken en gebouwen van de Spaanse autofabrikant Seat in Martorell – op een oppervlakte van 276.000 vierkante meter (vergelijkbaar met veertig voetbalvelden). De autofabrikant gaf medio 2010 het startschot voor het project Seat al Sol en investeerde er 35 miljoen euro in. Het werd ontwikkeld samen met Gestamp Solar.

Het levert 25 procent van de benodigde energie op jaarbasis voor de productie van de Seat Leon. De installatie is de grootste in de auto-industrie wereldwijd, zo meldt het persbericht.

Het Seat al Sol-project is uitgegroeid tot het vlaggenschip van Seat’s duurzame maatregelen. Daarnaast heeft de fabrikant twee spoorlijnen van elk 40 kilometer aangelegd die rechtstreeks vanaf het industriegebied Zona Franca naar de haven van Barcelona (Autometro) voeren. Daarmee bespaart de onderneming op jaarbasis 50.000 individuele vrachtwagentransporten, wat leidt tot een jaarlijkse CO2-besparing van 2.000 ton.

Pootaardappelpilot van start in Ethiopië

Ierse wetenschappers werken samen met Universiteit Wageningen

Ierse voedselwetenschappers werken samen met Europese partners aan een aan duurzaam aardappelpootprogramma voor Ethiopië. Het project is bedoeld om het levensonderhoud in het Afrikaanse land te verbeteren.
Als de resultaten succesvol zijn, kan het programma ook lokale telers uit andere landen helpen bij de teelt van aardappelen. Voor het project werkt het Ierse Teagasc onder meer samen met de Universiteit van Wageningen.
Teagascs directeur professor Gerry Boyle: “Dit pilotproject wordt geïmplementeerd in de Chencha-regio en zorgt ervoor dat we de lokale kennis vergroten door Ethiopische studenten te trainen.”

Bron: www.agf.nl

 

‘Gebruik duurzame palmolie kan veel beter’

Palmolie wordt o.a gebruikt in margarine, frituurolie, aardappelchips en sauzen.

Nederlandse bedrijven scoren goed én slecht als het gaat om het gebruik van duurzame palmolie. Unilever staat als ‘s werelds grootste palmoliegebruiker in de top. Ook Remia, Ahold en FrieslandCampina doen het goed. Veevoerproducent Nutreco maakt daarentegen nog helemaal geen gebruik van duurzame palmolie.
Dat blijkt dinsdag uit een internationale ranglijst van het Wereld Natuur Fonds (WNF) die aangeeft hoe 130 grote supermarkten en levensmiddelenconcerns uit Europa, de VS, Australië, Japan en India scoren op het gebruik van palmolie.

De meeste onderzochte bedrijven kiezen nog steeds te weinig voor duurzame palmolie. Slechts 45 van de 130 supermarkten en levensmiddelenproducenten gebruiken alleen de duurzame variant. Als op korte termijn niet meer bedrijven overstappen, kunnen zij hun belofte om in 2015 alleen duurzame palmolie in te kopen niet nakomen.

‘Laat bedrijven verplicht rapporteren over duurzaamheid’

Verplichte rapportage over duurzaamheid?

Tijdens een VN-panel hebben wereldleiders voorgesteld bedrijven te verplichten te rapporteren over duurzaamheid. Dat is cruciaal voor het bestrijden van wereldwijde armoede.

Tijdens het panel besproken de wereldleiders nieuwe doelen om de millenniumdoelen – die in 2015 aflopen – te vervangen. Het rapport met de aanbevelingen van het panel werd gisteren gepresenteerd aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon. Volgens het rapport is het tegengaan van klimaatverandering cruciaal bij het bestrijden van wereldwijde armoede.

‘We kunnen armoede niet bestrijden zonder duurzaamheid,’ aldus het rapport, dat onder andere geschreven is door David Cameron en de CEO van Unilever Paul Polman. ‘De armen worden te hard geraakt door natuurrampen en zijn te afhankelijk van verslechterende oceanen, bossen en landbouwgrond.’

Katoen om olievlek milieuvriendelijk op te ruimen

Na de Deepwater Horizon explosie – de grootste milieuramp uit de Amerikaanse geschiedenis – werd de noodzaak duidelijk om olievlekken beter en sneller op te ruimen.

Volgens wetenschappers kan onbewerkt  katoen hierbij helpen. In een rapport dat verschijnt in het het ACS Industrial & Engineering Chemistry Research publiceren zij hun eerste bevindingen.
Ruw katoen heeft lage kosten, een hoog absorberend  vermogen  en is biologisch afbreekbaar.

 

Lees verder: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130515113833.htm

Jute maakt beton sterker

Jute, vaak geassocieerd met zakken en touw, kan beton op een duurzame manier versterken waardoor het beter bestand is tegen scheuren. Dit blijkt uit een studie van Subhasish B Majumder en collega’s, dat in het ACS tijdschrift ‘Industrial & Engineering Chemistry Research’ verschijnt.
De natuurlijke jute vezels vervangen de synthetische vezels of staal als betonversterkers.
Een ander voordeel is dat de toevoeging van jute vezels de verharding van het beton vertraagt. Een  gunstige eigenschap als de gemengde cementen over een grote bouwplaats worden vervoerd.

Bron: www.sciencedaily.com

Eco-schip op Aruba voor duurzaamheidprojecten

Wubbo Ockels is afgelopen zondagmiddag met zijn eco-schip Ecolution in de haven van Oranjestad aangekomen. Onder toeziend oog van veel Arubanen, Aruba’s minister-president Mike Eman en minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk, die gelijktijdig een werkbezoek aan het eiland aflegt, werden Ockels, zijn vrouw en de bemanning feestelijk onthaald.
De voormalige astronaut en natuurkundige voer begin november met zijn energiezuinige zeilschip de haven van Scheveningen uit om aan de eerste trans-Atlantische oversteek te beginnen. Ockels overwintert in de hoofdstad van Aruba aan boord van zijn schip, alwaar hij de Arubaanse regering bijstaat in het ontwikkelen van diverse projecten op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast geeft hij lezingen en workshops aan de bevolking en op scholen om het bewustzijn en kennisniveau te verhogen. Met de overtocht is op symbolische wijze weergegeven dat 100% duurzaam mogelijk is.

Gedurende de zeereis strandden Ockels en zijn bemanning twee keer met de Ecolution. De eerste keer werden zij nabij het Franse Brest getroffen door kielproblemen en de tweede keer brak een stalen kabel van de zogeheten kleinmidzwaard-constructie af. Na deze kinderziekten te hebben overwonnen, kon de Ecolution haar tocht hervatten om probleemloos de trans-Atlantische oversteek te maken. De avonturen op zee waren gedurende de gehele reis middels een online dagboek te volgen via: http://nl.aruba.com/ecolution/

Wereldwijd meer geïnvesteerd in groene energie

Er wordt wereldwijd veel meer geld gestoken in duurzame energie. Anderzijds nemen de investeringen in biomassa en biogas sterk af.  Dat blijkt uit een rapport van de Duitse vermogensbeheerder Allianz Global Investors. Er wordt jaarlijks 260 miljard dollar (204 miljard euro) geïnvesteerd in duurzame projecten over de hele wereld. Verreweg het meeste geld ging in 2011 naar projecten met zonne-energie (147 miljard dollar) en windenergie (84 miljard dollar). Dat is respectievelijk 254 procent en 12 procent meer dan in 2009. Anderzijds daalden de investeringen in biomassa en biogas met 15 en 34 procent in 2 jaar tijd.