Categorie: "Binnenland"

Nederland helpt Kazachstan met duurzaamheid

Verlaten boot in een Kazachstaans meer (©Pavel Kazachkov)

Nederland en Kazachstan hebben een akkoord getekend voor samenwerking op het gebied van duurzaamheid. Met dit akkoord hoopt men kennis uit te wisselen over watermanagement, groene economie en energie. Als voortvloeisel van de samenwerking wordt in november een bedrijvenmissie naar Kazachstan ondernomen die moet leiden tot verdere afspraken.

ASN Bank noteert flinke winstgroei 2013

Voor ASN Bank gaan rendement en duurzaamheid prima samen (afbeelding ©401(K) 2013)

In het roerige financiële jaar 2013 heeft de duurzame ASN Bank een aantal mooie resultaten neer kunnen zetten. Zo werd praktisch een verdubbeling van de nettowinst gerealiseerd en steeg het aantal klanten met meer dan 20 duizend tot ongeveer 607 duizend.

‘100% duurzame energie in 20 jaar’

Volgens Urgenda kunnen we sneller omschakelen naar duurzame energie dan menigeen denkt (afbeelding ©Randy)

Een onderzoek van Quintel Intelligence laat zien dat het voor Nederland technisch en economisch mogelijk is om in 2030 volledig over te zijn gestapt op duurzame energie. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Stichting Urgenda. In een visiedocument presenteert de nonprofitorganisatie een agenda waarmee deze ambitieuze doelstelling gehaald kan worden.

Nederlandse score duurzame energie belabberd

Windturbine op de Maasvlakte (©Roman Boed)

Nederland staat er niet goed op qua vorderingen in de richting van het behalen van de gestelde doelen op het gebied van duurzame energie. Eurostat heeft cijfers bekend gemaakt waaruit blijkt dat duurzame energie in het jaar 2012 slechts 4,5% heeft bijgedragen aan het totale energieverbruik. Het doel voor 2020 is 14%.

Drie temperatuurrecords op rij!

Narcis (©ruttr)

Zelden was het begin maart zó zacht. Zaterdag, zondag en maandag werden in De Bilt de hoogste maximum temperaturen voor die dagen gemeten sinds het begin van de metingen in 1901. Zaterdag werd het 16,0 °C, zondag 19,5 °C en maandag 18,0 °C.

KNMI: Eén van de zachtste winters in 300 jaar

We zagen deze winter meer regen dan sneeuw (©Udo Geisler)

Sinds gisteren zit de meteorologische winter erop en stappen we met goed gemoed de lente in. Toch is het de afgelopen drie maanden zelden echt koud geweest. Hoe abnormaal deze winter nu daadwerkelijk was, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd bericht van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Zij bombarderen de afgelopen winter tot één van de zachtste winters van de afgelopen 300 jaar.

Nederland produceerde in 2013 minder duurzame energie

Windmolens op de Eemmeerdijk in Zeewolde (©Floris M. Oosterveld)

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is naar buiten gekomen met cijfers over de hoeveelheid opgewekte duurzame energie in Nederland in 2013. Er blijkt minder groene stroom te zijn geproduceerd dan in 2012. Dit is een opvallend bericht in een tijd waarin juist gesproken wordt over het vergroten van het aandeel van duurzame energie in de totale energieproductie.

De Groene Belofte van Utrecht

Zicht op de Oude Gracht en Dom in Utrecht (©tata_aka_T)

Op 22 januari organiseerde de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) de Avond van de Groene Belofte. Kandidaatraadsleden voor gemeenten in de provincie Utrecht kregen een kans hun groene ideeën te presenteren. Winnaar van de avond was Matthijs Sienot, kandidaatraadslid voor D’66 in Utrecht, met een plan voor het opzetten van een competitie voor duurzame initiatieven onder de naam ‘Gala van het Groene Peloton’.