5 tips: bijdragen aan een duurzame wereld

Nu tijdens de klimaattop in Parijs de hele wereld bezig is met duurzame energie, is het een mooi moment om stil te staan bij je eigen bijdrage aan een meer duurzame wereld. Ga meteen aan de slag met de volgende vijf tips:

1. Consumeer duurzaam

Dit betekent dat je rekening houdt met de manier waarop producten zijn gemaakt én ervoor zorgt dat producten na gebruik een goede bestemming krijgen. Hoe je dit doet? Door te kiezen voor producten met een duurzaam keurmerk, die op een milieuvriendelijke manier zijn geproduceerd. Ben je klaar met koken en wil je de verpakkingen en etensresten weggooien, doe dan aan afvalscheiding. Hierdoor komen schadelijke producten op de juiste afvalberg terecht en komen ze niet in het milieu terecht. Eventueel kan je afval zelfs worden hergebruikt.

2. Kies voor een bank die in duurzame projecten investeert

Banken investeren het geld dat jij spaart in projecten. Er worden bijvoorbeeld leningen verstrekt waarvoor de bank rente ontvangt. Door je spaargeld onder te brengen bij een bank die alleen in duurzame projecten investeert, draag je een steentje bij aan een meer duurzame wereld. Voorbeelden van duurzame banken zijn ASN Bank en Triodos Bank. Check de eerlijke bankwijzer om te zien hoe Nederlandse banken scoren op het gebied van mensenrechten, duurzaamheid en andere onderwerpen.

3. Eet minder vlees

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat de vleesindustrie grote impact heeft op het klimaat. Vlees wordt door veel mensen gegeten zonder stil te staan bij de gevolgen. Probeer dan ook je vleesconsumptie te verminderen en verbeter hiermee je gezondheid, vermijd onnodig dierenleed en help het milieu.

4. Kies voor groene energie

Kies je voor groene stroom die is opgewekt met behulp van Nederlandse wind, zon of biomassa, dan draag je bij aan de vergroening van de energieproductie. In de energievergelijker van EasySwitch.nl of Overstappen.nl kun je kiezen voor ‘extra groen’, waarmee je energieproducten vergelijkt van energieleveranciers die écht groene energie leveren.

5. Reis zuinig en milieubewust

Leer jezelf bewuster om te gaan met je vervoer en pak vaker de fiets..
Heb je de auto echt nodig? Kies dan voor een milieubewuste auto of spreek met een collega af om te carpoolen. Ga je vliegen? Veel vliegtuigmaatschappijen bieden de mogelijkheid om de milieuschade van het vliegen te compenseren.