Zo reduceer je moeiteloos je energierekening

De energierekeningen. Ze zijn, naast de hypothecaire lasten en kosten voor de auto, de hoogste kosten van een gezin. Maar energie is onmisbaar in huis, en dus kom je er niet onderuit om de energierekening netjes iedere maand te voldoen.

besparen-op_energie

Er zijn natuurlijk altijd manieren om de energierekening lager uit te laten vallen dan voorheen. Wij helpen je graag een handje!

1. Dikke truien!

’S Avonds na je werk de thermostaat op 22 zetten? Onzin! Je kan na je werk ook best een dikke trui of een dik vest aantrekken. Zo kun je de verwarming op 20 of 21 graden houden, en dat is vergeleken met 22 graden een behoorlijke energiebesparing op jaarbasis, zéker wanneer je een strenge winter hebt!

2. Vaatwasser voor klein servies en bestek

Zet jij de vaatwasser dagelijks aan? Stop daarmee! Was gemakkelijke voorwerpen met de hand af, zoals pannen en grote kommen. Dit scheelt misschien wel twee of drie vaatwasrondes per week. Eén zo’n ronde kost 1 tot 1,50 euro… reken uit je winst per jaar!

3. Wasmachine snelprogramma

Ben eens eerlijk: hoe vies zijn je kleren nu eigenlijk echt nog tegenwoordig na twee dagen dragen? Sinds we veelal kantoorbanen hebben en niet meer de hele dag in de brandende zon zitten op onze knieen, is kleding ook niet echt vies meer. Was daarom op een snelprogramma je was. Draai één of twee wasje(s) per week voor de echte vieze was.

4. Lichten uit!

Laat je verlichting enkel aan in de ruimten waar je ook werkelijk bent. Kies in die ruimten ook nog eens voor LED-verlichting in plaats van halogeenlampen of gloeilampen.

5. Douchelimiet

Spreek met je gezin af dat je allemaal maximaal 6 of 7 minuten per dag mag douchen. Dit is niet alleen financieel leuk, maar ook nog eens heel milieubewust.

6. Geen stand-by

Tv, computer, dvd-speler, enz. Zet ze uit, en niet in de stand-by stand! Het is een kleine moeite die binnen de kortste keren een gewoonte wordt. Wen het jezelf aan om apparaten altijd uit te zetten. Het went net zo snel als wanneer je jezelf aanwent de apparaten altijd maar op stand-by te zetten!