De kracht van water

Daken in India kunnen oplossing bieden voor water- en voedseltekort (afbeelding ©Michael Coghlan)

Door slim om te springen met water kunnen tal van problemen op het gebied van energie, voedsel en watertekorten worden opgelost. Er is een – voorlopig stille – revolutie gaande die de manier waarop wij met zijn allen water gebruiken volledig op zijn kop gaat zetten. En dat alles misschien wel binnen twintig jaar. Tegenlicht maakte afgelopen weekend een rondje langs de velden in het buitenland én in Nederland om te kijken wat ons te wachten staat.

Vele interessante ontwikkelingen komen in de aflevering aan bod:

Op Schiphol is men bezig om grondstoffen te winnen uit afvalwater. De volgende keer dat je op de terugweg van je vakantie in het vliegtuig het toilet bezoekt, zou het resultaat daarvan zo maar eens gebruikt kunnen worden om je caesarsalade van een tijdje later mede mogelijk te maken. Uit het water wordt namelijk fosfaat gewonnen, dat gebruikt kan worden als meststof.

In een woonwijk in Sneek wordt voor het eerst op grote schaal afvalwater en GFT afval gebruikt om biogas mee op te wekken. Hierdoor kun je straks je potje koken op door jezelf geproduceerde energie.

Polderdaken op de Amsterdamse Zuidas moeten een oplossing bieden voor overstromende riolen. De groene daken kunnen water opvangen wat later, wanneer het beter uitkomt, wordt losgelaten. Daarbij zorgen de daken ook nog eens voor een betere luchtkwaliteit en verlagen ze de temperatuur in de stad.

Eén van de grootste revoluties vindt op dit moment plaats in India. Doordat veel Indiase steden hoog gelegen zijn, is het water er schaars en duur. In Bangalore, waar daken een groot deel van de oppervlakte van de stad uitmaken, hebben ze hier iets op gevonden. De daken worden gebruikt om water op te vangen. En door er tegelijk rijst op te verbouwen, slaan ze twee vliegen in één klap. Meer water én meer voedsel.

Op zichzelf zijn dit allemaal misschien relatief bescheiden maatregelen. Tezamen vormen ze echter een compleet nieuwe kijk op watergebruik. We stevenen meer en meer af op een circulaire economie waarin beter gebruik wordt gemaakt van ons afval. In Nederland lijkt het water soms overal te zijn, op andere plekken is het bijna net zo kostbaar als olie.

Wil je weten hoe onze watervoorziening er in de toekomst uit gaat zien? Volg deze link en bekijk de aflevering van Tegenlicht op Uitzending Gemist. Daarin komen nog veel meer onderwerpen langs en wordt uitgelicht met welke ingenieuze technieken we in de toekomst te maken krijgen.

Lees ook:Vers uit Hollywood: “Years of Living Dangerously”
Lees ook:Stadsbewoners wonen graag in een goed verlichte stad
Lees ook:Heineken neemt grootste elektrische vrachtwagen van Europa in gebruik
Lees ook:De meelworm als vleesvervanger: het milieu wordt er blij van
Lees ook:‘Overheid moet duurzaam gaan denken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.