‘Nederland loopt achter met vergroening’

PBL: ‘MKB meer ondersteunen’.

Nederland heeft een inhaalslag te maken op het gebied van vergroening. De Nederlandse economie is daardoor weinig toekomstbestendig.

Dat blijkt maandag uit een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Landen als Duitsland en Denemarken zijn al veel verder in de omslag naar een groene economie. Volgens het PBL moet er meer ondersteuning komen voor kleine bedrijven die innoveren. In het advies Vergroenen en Verdienen schrijven de onderzoekers dat er meer potentie voor vernieuwing zit in deze kleine bedrijven dan in grotere concerns.

De overheid kan jonge en innovatieve bedrijven ondersteunen met bijvoorbeeld borgstelling of een tijdelijk fonds. Ook de zogenoemde Green Deals zijn een belangrijk instrument. Het PBL pleit voor het beprijzen van energie- en grondstoffengebruik, meer geld voor onderzoek en ontwikkeling, en hulp bij internationalisering van het midden- en kleinbedrijf.

“Vergroening is niet gratis, maar kan onze concurrentieppositie versterken”, aldus het rapport. Volgens het PBL kunnen zuinige en schone technologieën een kostenvoordeel opleveren.

Nederlandse architecten en ontwerpers, volgens het rapport ‘internationaal beroemd om hun innovatie- en verbeeldingskracht’, zouden hun kennis van energiebesparing in de bouwsector nog beter moeten exploiteren. Scheiding en hergebruik van grondstoffen zijn eveneens belangrijke troefkaarten. Nederland loopt internationaal voorop bij het verwerken van afval. Dat vormt een fundament voor de overgang naar een ‘circulaire economie’, waarin grondstoffen worden teruggewonnen.
Bron: ANP/Nu

Lees ook:Nederlandse duurzame technologie naar Qatar
Lees ook:Amsterdams havengebied wordt ‘groener’
Lees ook:MVO Nederland presenteert de 10 MVO-trends voor 2013
Lees ook:Ondanks crisis gaan bedrijven voor duurzaam
Lees ook:‘Overheid moet duurzaam gaan denken’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.