Nieuwe EU richtlijn geeft fair trade plaats in publieke aanbestedingen

Fairtrade bananen (©lilivanili)

Het wordt voor overheden makkelijker om fair trade in te kopen. Op 15 januari j.l. stemde het Europees Parlement hiertoe in met een nieuwe richtlijn, een zogeheten ‘EU Directive’. De richtlijn legt vast dat naast andere aspecten van duurzaamheid ook overwegingen op het gebied van fair trade kunnen worden meegenomen bij aanbestedingen. Tijdens zulke procedures mogen nu extra punten worden uitgedeeld aan producten en diensten die voldoen aan criteria voor eerlijke handel.

Waar eerder milieuaspecten al een rol speelden, was dit voor sociale overwegingen minder het geval. De richtlijn maakt het mogelijk om in toekenningprocedures te verwijzen naar bestaande fair trade certificeringen ter bevestiging van het naleven van de principes van eerlijke handel.

Het Fair Trade Advocacy Office reageert verheugt op deze ontwikkeling. Men hoopt dat de richtlijn meer landen ertoe zal aanzetten om in hun aankoopprocedures duurzame ontwikkeling in het oog te houden. De richtlijn zal naar verwachting van kracht worden in maart 2014, waarna alle EU landen 2 jaar de tijd hebben om deze in nationale wetgeving op te nemen.

Lees ook:Keurmerk van de week – Groene planten en bloemen
Lees ook:Werknemers groene organisaties zijn productiever
Lees ook:App van de week: Puur! uit eten
Lees ook:1000X EKO
Lees ook:H’eerlijk uit eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.