1000X EKO


Kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos is het 1000e biologische bedrijf dat een licentie voor het gebruik van het EKO-keurmerk heeft gekregen. Het bedrijf staat model voor het EKO-keurmerk:  biologisch met aandacht voor duurzaamheid in al zijn aspecten. Per 1 juli 2012 is voor alle verpakte biologische producten het officiële Europese logo voor biologische landbouw en voeding verplicht. Veel biologische bedrijven willen dat daarnaast het vertrouwde EKO-keurmerk behouden blijft voor de consument. Vandaag werd de duizendste licentiehouder genoteerd: melkveebedrijf  Noorderlicht in Noordeloos. Het EKO-keurmerk staat voor een biologisch product van een bedrijf dat extra inspanningen verricht op het gebied van verduurzaming.

Want de vier principes van biologische landbouw – Ecologie, Gezondheid, Eerlijk, Zorg – zijn lang niet allemaal in de wet- en regelgeving voor biologische landbouw en voeding verankerd. Veel bedrijven hanteren ze vaak wél als leidraad voor hun bedrijfsactiviteiten. Met het EKO-keurmerk maakt een ondernemer duidelijk dat hij vierkant achter de principes van de biologische landbouw staat en daarover transparant wilt zijn naar afnemers en consument. De systematiek van het keurmerk wordt samen met het bedrijfsleven en de biologische ketenorganisatie Bionext ontwikkeld.

De duizendste licentiehouder illustreert het gedachtegoed achter het EKO-keurmerk precies. Zo zijn bij de bouw van boerderij Noorderlicht in 2008 duurzame, natuurlijke en milieuvriendelijke materialen gebruikt. De bouwstijl is opvallend, maar de boerderij past mooi in het landschap. Weidevogels worden beschermd. Er wordt gestreefd naar zoveel mogelijk variatie aan bloemen en planten in de slootkanten. Het bedrijf heeft gekozen voor Blaarkop koeien, een oud en zeldzaam ras, sterk, zachtaardig en met weinig tevreden. De koeien behouden hun horens. De melk is van uitstekende kwaliteit, en leent zich goed voor het maken van een uitstekende boerenkaas die op de boerderij zelf wordt geproduceerd, de Wilde Weide Kaas.

Lees ook:Duurzaam doel: koeien een jaar ouder
Lees ook:Dierenpark Emmen is blij met ‘Green Key’ voor duurzaamheid
Lees ook:MSC-vis echt duurzaam
Lees ook:Nederland scoort minder op duurzaamheid
Lees ook:Zo weet je zeker dat je iets duurzaam laat drukken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.