Golf voorspeller verdubbelt energieopwekking uit zee

Wetenschappers focussen met name op zon en wind in de zoektocht naar alternatieve energiebronnen. Maar er valt ook enorm veel energie af te tappen uit de oceanen. Om van de zee een succesvol energieleverancier te maken moeten nog wel een paar uitdagingen worden overwonnen.

De belangrijkste uitdaging is om de zogenoemde Wave Energy Converters (WECs), die de kracht van golven omzetten in energie, optimaal te laten inspelen op de hoogteverschillen en kracht van de golven. De onvoorspelbaarheid van de golven zorgt voor energieopwekking met tussenpozen. Daarnaast moeten de WECs bestand zijn tegen de stormen waaraan zij worden blootgesteld. Prof. George Weiss van de ‘Tel Aviv University’s School of Electrical Engineering and Center for Renewable Energy’ heeft, samen met een team van de ‘University of Exeter, een methode ontwikkeld die de WECs helpt om de juiste hoeveelheid kracht te berekenen zodat de maximale hoeveelheid energie wordt opgewekt. De WECs zijn hierbij in staat om in te spelen op elke individuele golf. Deze uitvinding, recent gepubliceerd in de journal Renewable Energy, verdubbeld de hoeveelheid opgewekte energie door de WECs.

WECs bestaan uit twee gedeelten, legt professor Weiss uit. Een vast gedeelte aan de onderkant, die ook aan de zeebodem bevestigd kan worden, en een flexibel bovengedeelte dat op en neer beweegt door de beweging van het water. Als er geen weerstand is tussen beide gedeeltes van de WEC wordt er geen energie gegenereerd. Aan de andere kant, als er teveel weerstand optreedt, wordt beweging onmogelijk gemaakt omdat de WEC niet mee kan buigen. In beide gevallen wordt er geen energie opgewekt.

In tegenstelling tot windturbines of zonnepanelen, die net zoveel of weinig energie verzamelen als ze ontvangen, moeten WECs zich aanpassen aan elke golf om goed te functioneren. Een voorspeller van de aankomende golven is dus cruciaal om de hoeveelheid verzamelde energie te optimaliseren. De belangrijkste informatie is de hoogte van de golf waarover de WEC moet beschikken om zich aan te passen.

Weiss en zijn medeonderzoekers hebben een controle algoritme ontwikkeld die de golven voorspeld en de WEC de tijd geeft om de juiste weerstand hierop aan te passen. Simulaties in het laboratorium resulteerde in een verdubbeling van de hoeveelheid opgewekte energie. De bevindingen kunnen de het functioneren huidige WECs, onder andere aan de oostkust van de Verenigde Staten en aan de Atlantische kust in Spanje verbeteren. Maar deze uitvinding kan er ook aan bijdragen dat golfenergie commercieel aantrekkelijk wordt. Op dit moment is de kostprijs van zee- energie 50 procent hoger dan de marktprijs. Met het verbeteren van de prestaties van de WECs én grote productievolumes kan golfenergie in de toekomst economisch levensvatbaar worden.
Bron: www.sciencedaily.com

 

Lees ook:Zonne-energie neemt grote vlucht in Californië
Lees ook:Grote golven Australië zeldzamer door klimaatverandering
Lees ook:€3 miljard voor duurzame ondernemers
Lees ook:Nederland produceerde in 2013 minder duurzame energie
Lees ook:Duurzame Dinsdagkoffer overhandigd aan kabinet

Eén reactie op “Golf voorspeller verdubbelt energieopwekking uit zee

  1. sanne

    Een manier van energie opwekken die zeker zijn vruchten zou kunnen afwerpen!

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.