Coca-Cola vanaf 2016 in een fles van maïs

Het Nederlandse Avantium (een Shell spinoff) produceert plastic flessen op basis van planten, de PEF-fles. In 2016 drinken we hier Coca-Cola uit.

Avantium is al vanaf 2005 bezig met de ontwikkelen van biobrandstoffen en bioplastics.

Het bedrijf vroeg in 2006 het eerste patent aan en bezit nu twintig patentfamilies voor chemische stappen, processen en toepassingen van PEF (polyethyleenfuranonaat), zoals het bioplastic heet. PEF heeft betere barrière- en temperatuureigenschappen dan het aardoliegebaseerde PET (polyethyleentereftalaat), dat het kan vervangen in colaflessen. Het wordt bijvoorbeeld pas week bij 86 in plaats van 74 graden Celsius.

Het maken van PEF bestaat grofweg uit drie stappen: het start met het oplossen van glucose-, fructose- of sucrosesiroop in alcohol en ontwatering. Het reactieproduct is MMF (methoxymethylfurfural). De tweede stap bestaat uit het omzetten van MMF in furaandicarbonzuur (FDCA) met een katalysator. ‘Deze stap was de grootste technologische uitdaging,’ vertelt Gert-Jan Gruter, Chief Technology Officer. In de derde stap reageert FDCA met ethyleenglycol tot PEF, waarvan plastic flessen zijn te maken. Aangezien ethyleenglycol net als FDCA uit biomassa is te produceren (wat Coca Cola al doet) kan PEF volledig uit biologische grondstoffen worden geproduceerd.

Avantium deed de afgelopen vijf jaar tienduizenden experimenten met verschillende katalysatoren, temperaturen en drukken om de beste katalysator voor stap twee te vinden. De uiteindelijke katalysator houdt Avantium voor zichzelf. Het heeft deze katalysator daarom niet gepatenteerd. Het type reactor is eveneens bedrijfsgeheim.

In Geleen bouwt Avantium een fabriek die veertigduizend kilogram PEF per jaar gaat produceren (1,5 miljoen halve-literflessen van 26 gram). De input van die fabriek is koolhydraatsyroop.

PEF-fles www.avantium.com

Bronnen: technisch weekblad en duurzaambedrijfsleven.

Lees ook:500 miljoen voor nieuwe biomassa raffinaderij in Delfzijl
Lees ook:Eetbare verpakking scheelt een hoop afval
Lees ook:Tesla bouwt gigafabriek
Lees ook:1000X EKO
Lees ook:Whisky groen gestookt

Eén reactie op “Coca-Cola vanaf 2016 in een fles van maïs

  1. Intervote

    Jongens en meisjes, dit klikt natuurlijk super, een fles van maisolie. Maar dit is helemaal geen goed idee. Het maken van mais komt te kosten van het maken van voedsel. Dat betekend mogelijk de kap van oerwouden en de andere slechte ideeen om de aarde duurzaam naar de finale te helpen. Er zit een vies mais smaakje aan dit “duurzame” Concept. Groetjes Charles http://www.intervote.nl

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.