Schaliegas prima, maar niet in achtertuin CEO ExxonMobil

Terrein alwaar schaliegas wordt gewonnen in Dish, Texas (©Jeremy Buckingham)

Schaliegas is onmisbaar in de energievoorziening van de toekomst. Althans, als we de bazen van grote energiemaatschappijen mogen geloven. Ook Rex Tillerson, de CEO van ExxonMobil, is deze mening toegedaan. De volgende filmpjes laten echter zien dat de beste man hier in zijn privéleven net iets anders tegenaan kijkt.

Rex Tillerson woont in Bartonville (Texas), een voorstad van Dallas. Een regio die zich aan het ontpoppen is tot een waar Walhalla voor boren naar schaliegas. Tillerson en een aantal van zijn buurtgenoten zijn nu een rechtszaak gestart om de gaswinning aldaar een halt toe te roepen. Zie deze reportage van MSNBC.

De nadelen zijn simpelweg te groot, vinden Tillerson en zijn kornuiten. De grote hoeveelheid water die nodig is – waarvoor een enorme watertoren moet worden gebouwd – in combinatie met geluids- en verkeersoverlast zou hun oh zo mooie omgeving naar de knoppen helpen.

In een eerder artikel op dit blog vind je een link naar een website die de belangrijkste risico’s van boren naar schaliegas op een rijtje zet.

Naast de argumenten die gebruikt worden in de rechtszaak, kleven er ook gezondheidsrisico’s aan ‘fracking’ – zoals de gebruikte gaswinningsmethode in de VS wordt genoemd. In een persoonlijk verhaal vertelt de ex-burgemeester van Dish (Texas) welk effect fracking op zijn familie, en met name zijn kinderen, heeft gehad.

De dubbele moraal van Tillerson laat zien hoe sommige figuren, werkzaam in sectoren waar immens veel geld in omgaat, in een compleet andere realiteit leven. Een realiteit waarin het alleen voor vermogende mensen is weggelegd om te ontkomen aan de negatieve kanten van ongebreideld kapitalisme.

Lees ook:Tip: Website over gevaren boren naar schaliegas
Lees ook:Meer aardbevingen als gevolg van energie- en waterwinning
Lees ook:AkzoNobel hekelt groen populisme
Lees ook:Stadsbewoners wonen graag in een goed verlichte stad
Lees ook:Meest gebruikte e-laadpaal onder Utrechtse Dom

3 reacties op “Schaliegas prima, maar niet in achtertuin CEO ExxonMobil

 1. Jelle

  Wat een toevallige NIMBY (Not In My Back Yard), terwijl boren naar schaliegas dus eigenlijk een NIABY (Not In Anybody’s BackYard) moet zijn.
  Ik vraag mij af of een eventuele positieve uitspraak van de rechter voor meneer Tillerson ook van toepassing kan zijn op locaties elders?

    /  
 2. Joris Janssen

  Goeie vraag. Ik denk dat je er vanuit mag gaan dat een uitspraak in grote mate contextspecifiek zal zijn.

  Te verwachten valt dat er naar de uitgevoerde milieueffectrapportage zal worden verwezen (althans zo zou dat in Nederland gebeuren) en dat het economische belang wordt afgewogen tegen andere, plaatselijke belangen.

  Als ik iets opvang over de uitkomst van de rechtszaak en eventuele gevolgen daarvan, zal ik daar een artikel aan wijden.

    /  
 3. Max

  Tuurlijk moet hij liegen als hij zijn functie uitoefent. Wel jammer. Het enige wat ik zou willen dat men wat transparanter over de winning van schaliegas is.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.