Snowden onthult afluisterpraktijken NSA rond mislukte klimaattop Kopenhagen in 2009

Edward Snowden (©askyog – gemanipuleerde persfoto)

Uit een nieuw document afkomstig van Edward Snowden blijkt wederom hoever de tentakels van de National Security Agency (NSA) reiken. In aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen in 2009 werd de communicatie tussen overheden van diverse landen afgeluisterd.

Het document laat zien dat de NSA voornemens was deze praktijken ook tijdens de top voort te zetten. Het is niet ondenkbaar dat de voorkennis die de VS op deze manier verkregen een rol heeft gespeeld in het uiteindelijk mislukken van de 15e “Conference of the Parties” (COP-15), zoals deze klimaattop ook wel genoemd wordt. De deelnemende landen bleken niet in staat tot een opvolger van het Kyoto-protocol te komen.

Dit nieuwe hoofdstuk in het boek der afluisterschandalen zoals verschaft door Snowden werd op 29 januari gepubliceerd door zowel de Huffington Post als de Deense krant Information. Te lezen valt dat de NSA telefoonsignalen aftapte en e-mails onderschepte – tactieken waarmee de NSA reeds veelvuldig het nieuws haalde.

Deze methoden brachten de VS o.a. op de hoogte van de inspanningen van China om gelijk op te trekken met andere ontwikkelingslanden. Ook werd kennis genomen van het last-minute reddingsplan waarmee Denemarken probeerde de top nog te redden, geruime tijd voordat de Denen hier zelf mee naar buiten traden.

Bij aanvang van COP-15 heerste er bij velen een gevoel van hoop. Waar de VS zich in het verleden vaak afzijdig hielden van afspraken om tot CO2 reductie te komen, was dit de eerste klimaattop met Barack Obama als president – hij had in veel van zijn speeches laten zien het belang van duurzame ontwikkeling te onderkennen.

Tijdens de top bleken de onderhandelaars van de VS echter ‘eigenaardig goed’ op de hoogte te zijn van discussies die achter gesloten deuren plaats hadden gevonden. Men kon hierdoor achterover leunen en simpelweg wachten tot het Deense reddingsplan ter tafel zou verschijnen.

Uiteindelijk eindigde de top met een obligate verklaring van de VS, China, Brazilië en andere landen waarin weliswaar het streven was opgenomen om de opwarming van de aarde binnen 2 graden Celsius te houden, maar waarin nog niet eens een miniem spoor viel te ontdekken in de richting van een manier om dit ook daadwerkelijk te kunnen bereiken.

Lees ook:Onder leiding van VS en China 20% groei windenergie
Lees ook:KNMI gastheer schrijvers IPCC rapport
Lees ook:5 tips: bijdragen aan een duurzame wereld
Lees ook:Wereldbank: voedselverspilling neemt grote proporties aan
Lees ook:Obama en Hollande willen ambitieus klimaatakkoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.