India plant ’s werelds grootste zonne-energiecentrale

Zonnepanelen (©Wayne National Forest)

In India is een joint venture opgestart om een zonne-energiecentrale te realiseren die evenveel energie opwekt als 4 kerncentrales (4.000 MW), zo meldt Nature News. Hiermee is het project gelijk 10 keer groter dan elk ander vergelijkbaar project ter wereld. India verdrievoudigt met de centrale haar totale energieopbrengst uit zonnepanelen.

Het zonnepark staat gepland om gebouwd te worden in de noordelijke regionen van India, nabij Sambhar Salt Lake in de staat Rajasthan. Naar verwachting zal voltooiing van het project ongeveer 7 jaar in beslag nemen. Uiteindelijk zullen de zonnepanelen dan een gebied bestrijken van ongeveer 77 km2 – een oppervlakte groter dan bijvoorbeeld Manhattan.

Het project vloeit voort uit de ambitie van India om in 2022 zelfs tot 20.000 MW aan opgewekte zonne-energie te komen. De kosten van zonne-energie in het land zijn dalende, hoewel er nog een weg te gaan is voordat de concurrentie met vervuilende energiebronnen écht kan worden aangegaan. Op het moment moeten studies aantonen waar in India het meest kan worden geprofiteerd van de energie die de zon te bieden heeft.

Uit een ietwat onverwachte hoek zijn ook kritische geluiden te horen ten aanzien van het plan. De denktank Center for Science and Environment in Delhi wijst o.a. op de enorme lekkages in het huidige elektriciteitsnet (+/- 20 %). Ook zouden vooral stedelingen profiteren, aangezien 50% van de Indiase dorpelingen niet eens de beschikking heeft over een elektriciteitsaansluiting. De denktank pleit daarom voor een meer decentrale aanpak.

De voorzitter van het Intergovernmental Planet on Climate Change (IPCC), bekend van haar rapporten omtrent klimaatverandering, Rajendra Pachauri neemt een middenpositie in aangaande de kwestie. Hij ziet kans voor India om een wereldwijde voortrekkersrol te vervullen op het gebied van zonne-energie door zowel grote projecten als een veelvoud aan kleinere, plaatselijke projecten te initiëren.

Lees ook:Miljardair bouwt ‘s werelds grootste zonne-energiecentrale
Lees ook:Zonne-energie neemt grote vlucht in Californië
Lees ook:Oneplanetcrowd grootste crowdfundingplatform voor duurzaamheid
Lees ook:Amsterdam ArenA krijgt zonnepanelen à 1,6 mln.
Lees ook:Zonne-energie veroorzaakt revolutie op stroommarkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.