Energieakkoord: snel echt leiderschap gewenst

Nederland bungelt onderaan in Europa, met slechts 4 procent duurzaam opgewekte energie.

Nederland heeft lef nodig om de economische en de klimaatcrisis succesvol te lijf te gaan, betoogt de top-3 van dagblad Trouws Duurzame 100:  Marjan Minnesma (Urgenda), Paul Polman (Unilever) en Maurits Groen (duurzaam ondernemer).

In Den Haag onderhandelen in Ser-verband tientallen partijen, van milieuorganisaties tot VNO-NCW, over een vernieuwend en ambitieus Nationaal Energieakkoord voor de lange termijn. Dat proces kan wel een stevige duw in de rug gebruiken.
Terwijl de SER voortpoldert, kwam vanuit Parijs verontrustende nieuwe informatie. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) signaleert dat de klimaatverandering zo snel gaat dat de grens van gevaarlijke klimaatverandering (opwarming met 2 graden) spoedig wordt overschreden richting 5,3 graden als we niet snel actie ondernemen.

Het IEA doet vier stevig gefundeerde aanbevelingen om sneller 80 procent van de vereiste CO2-emissiereductie te halen, zodat de klimaatverandering beheersbaar blijft. Dat kan met bestaande technologie en tegen zeer acceptabele kosten. Deze maatregelen schaden onze economie niet en maken zelfs groei mogelijk. De meeste (49 procent) uitstootvermindering van broeikasgassen die het IEA voorstelt, kan gerealiseerd worden door energiebesparingen. Maar het voorlopige Ser-energieakkoord zet in op een jaarlijkse energiebesparing van 1,1 procent, terwijl het 2 was. De urgentie is verdubbeld, het doel gehalveerd. Onbegrijpelijk.

Op het gebied van duurzame energie dreigt hetzelfde. Terwijl Nederland nu onderaan bungelt in Europa, met slechts 4 procent duurzaam opgewekte energie, willen sommigen het huidige doel van 16 procent in 2020 al weer verlagen naar 14 procent. Er wordt geremd, geblokkeerd en gefrustreerd; alle lobby- en onderhandelingstrucs worden ingezet.

Hele artikel: http://www.trouw.nl/tr/nl/11590/De-duurzame-100-2012/article/detail/3460714/2013/06/18/Energieakkoord-snel-echt-leiderschap-gewenst.dhtml

 

 

Lees ook:Nederlandse score duurzame energie belabberd
Lees ook:Apple: kantoor groener, maar CO2-uitstoot stijgt
Lees ook:Stroomtransporteurs Europa: “Duurzaam verslaat fossiel in 2020”
Lees ook:Wereldwijd meer geïnvesteerd in groene energie
Lees ook:Juni 2014 zet wereldwijd warmterecord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.