Duurzamer wonen met de juiste ramen

Een slecht geïsoleerd huis verliest veel warmte, waardoor je energieverbruik hoger ligt dan zou kunnen. Dit is zonde van je portemonnee en het milieu. Maar liefst 37% van de energie gaat verloren via de ramen, dus van alle duurzame projecten aan je huis kan je het beste beginnen bij de ramen. Hierbij moet je niet alleen denken aan het glas, maar ook aan de kozijnen.

Isolatiewaarden

Om de isolatie van duurzame producten, zoals glas en kozijnen aan te duiden worden er drie verschillende waarden gebruikt, namelijk: de L-waarde, de U-waarde en de R-waarde.

Bij de L-waarde geldt: het hoe kleiner, hoe beter de isolatie. Heeft een isolatieplaat een L-waarde van 0,1 en een andere plaat van 0,2? Dan betekent het dat de tweede plaat twee keer zo dik moet zijn voor dezelfde isolatie als de eerste isolatieplaat. Ook bij de U-waarde is een kleiner getal beter. De U-waarde wordt vooral gebruikt bij materiaal waar geen dikte voor te kiezen is. Bij de R-waarde is een hoger getal altijd beter. De berekening hiervoor is de L-waarde delen door de dikte van het isolatiemateriaal in meters.

De isolatie van glas

Voor het glas in je ramen zijn er meerdere glassoorten die je kunt kiezen. Elke soort heeft een eigen isolatiewaarde, die wordt gemeten via de U-waarde:

Enkel glas
Enkel glas wordt niet vaak meer gebruikt, omdat dit de slechtste isolatiewaarde heeft van alle soorten glas. De U-waarde is namelijk 5,8. Enkel glas wordt soms wel nog gebruikt voor (binnen)deuren en keukenraampjes.
Dubbel glas
Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten waar lucht tussen zit. Doordat het twee platen zijn en de lucht ertussen zit kan de warmte minder makkelijk uit je huis ontsnappen. De gemiddelde U-waarde van dubbel glas is 2,8. Dit is meer dan twee keer zo goed als enkel glas.
HR++ glas
HR++ glas is het meest gebruikte isolatieglas op dit moment. Ook HR++ glas is dubbel glas, maar dan zit er edelgas tussen in plaats van gewone lucht. Edelgas is dikker waardoor er minder warmte doorheen komt. De U-waarde van HR++ glas is 1,2.
HR+++ glas
Een glassoort in opkomst is HR+++ glas. Dit zijn drie glazen platen gescheiden door edelgas. De U-waarde van dit glas is ongeveer 0,7.

De isolatie van kozijnen

Niet alleen het glas bepaalt de hoeveelheid energie die via het raam ontsnapt. Ook de kozijnen spelen hierin een belangrijke rol. De isolatie van kozijnen wordt, net als bij glas, aangegeven met de U-waarde. In Nederland is er de regel dat de U-waarde maximaal 4,2 mag zijn voor kozijnen.

Houten kozijnen

Hout is een natuurproduct en daarom is het belangrijk om een houtsoort te kiezen die lang mee gaat en niet snel rot. Een kozijn dat rot wordt automatisch minder isolerend. Ook zit er verschil in de isolatiewaarde van de soorten houten kozijnen die beschikbaar zijn. Dit varieert van een U-waarde van 1,7 tot 1,3.

Aluminium kozijnen

Aluminium kozijnen zijn licht en bijna geheel onderhoudsvrij, maar met een U-waarde van 2,2 is dit één van de slechtst isolerende kozijnen die er zijn. Er zijn ook aluminium kozijnen met een kunststof onderbreking erin, waardoor de isolatiewaarde verbeterd wordt. Dit heet een thermische brug. De isolatiewaarde wordt hierdoor vergelijkbaar met die van een houten kozijn.

Kunststof kozijnen

Kunststof is een zeer duurzaam materiaal. Een kozijn van kunststof gaat tot wel vijftig jaar mee. Een kunststof kozijn heeft een U-waarde van 1,2 tot 1,8. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het kunststof en de plaatsing.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn totaal niet isolerend, want staal is een materiaal dat heel goed temperatuur geleidt. De warmte van binnen verdwijnt daardoor makkelijk naar buiten. Toch staan stalen kozijnen soms goed bij het interieur en om de isolatiewaarde op te schroeven kan er voor gezorgd worden dat de buitenkant en de binnenkant van het kozijn elkaar niet raken. Dit heet een koudebrugonderbreking.

Eén reactie op “Duurzamer wonen met de juiste ramen

 1. hans vd Bijl

  Caribbeanpool
  is een jonge onderneming in de wereld van het luxe leven welke gespecialiseerd is in het bouwen van totaal vernieuwende zwembaden met een speciale zand afwerking en het creëren van een sterke visuele impact tegen een zeer aantrekkelijke prijs.
  Caribbeanpool creëert ruimte en het realiseren van zwembaden in de tuin van uw woning, hotel, park, community enz.
  Onze innovatie gaat steeds verder en leidt ons naar ontwerpen van stranden aan de Caribische zee zijn, of een vennetje met cascades in een bossage enz., welke niet van het origineel te onderscheiden zijn.
  Onze interieur en exterieur design’s mede het ontwerp van het strand met bijbehorende decoraties, zijn inclusief en op maat gemaakt, samen met de zand afwerking alles in overleg met de cliënt.
  Het unieke van Caribbeanpool is dat al onze zwembaden ideaal en perfect zijn voor het hele gezin en zo decoratief, dat u er het hele jaar van kunt genieten.
  De ontwerp mogelijkheden en decoraties zijn veelzijdig en de resultaten zijn echt spectaculair verbluffend.
  Wij ontwikkelen projecten met een strand rond het zwembad, met een hellende entree, met kabbelend zacht stromend water, met rotsen langs de rand van het zwembad, op het strand of in het water. Caribbeanpool creëert rivierbeddingen met keien en het reguleren van de hoeveelheid water die we willen laten doorstromen door een cascade opstelling met grote natuurlijke of kunstmatige stenen in combinatie met zand, palmbomen, rieten parasols, etc …;
  Onze zwembaden worden gebouwd met materialen welke een natuurlijk effect weergeven, vergelijkbaar met het hebben van een Caraïbisch strand bij u thuis.
  Vanaf de basis wordt een waterdicht versterkt materiaal aangebracht en vervolgens afgewerkt met een onslijtbaar doekmateriaal en natuurlijk zand welke gehecht wordt aan de onderlaag. Deze bieden een hoge weersbestendigheid, mede dat er zich een antislip laag vormt die gemakkelijk schoon- en te onderhouden is.

    /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.