Spanje treuzelt bij woestijnstroomproject

Een proefproject waarbij zonne-energie vanuit Marokko naar Europa wordt gebracht is voorlopig vertraagd door Spanje.  Dat bericht het bedrijf Desertec Industrial Initiative (Dii), een Duits initiatief onder leiding van de Nederlandse topman Paul van Son. Het is nog niet duidelijk waarom Spanje aarzelt. Spanje zou woensdag in Berlijn, samen met Duitsland, Frankrijk, Italië, Malta en Luxemburg, zijn handtekening zetten onder een proefinstallatie in Marokko. De installatie (150 megawatt) ter waarde van 600 miljoen euro moet stroom gaan afleveren in Europa via (bestaande) kabels over de bodem van de Straat van Gibraltar.
Van Son zegt er hoe dan ook vertrouwen in te hebben dat de Spaanse overheid alsnog zijn handtekening onder het project zal zetten.

Dii heeft de ambitie om in 2050 in totaal 400 miljard euro aan investeringen te realiseren in zonne-energiecentrales in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en het koppelen van die centrales aan het Europese energienet. Aandeelhouders van Dii zijn onder meer de energiebedrijven EON en RWE en uit de financiële sector onder meer Deutsche Bank, UniCredit en Munich Re. De Nederlandse betrokkenheid blijft vooralsnog beperkt tot ‘associated partner‘ Shell. Dii zegt intussen verder te gaan met het ontwikkelen van projecten in Marokko, Tunesië en Algerije. Behalve de gebruikelijke zonnepanelen wordt daarbij het verhitten van vloeistoffen gebruikt om turbines aan te jagen. Ook worden er windmolens neergezet.

Bron: NUzakelijk

 

Lees ook:ASN Bank noteert flinke winstgroei 2013
Lees ook:Amsterdam RAI krijgt grootste zonnedak.
Lees ook:Top 5 trends in duurzaam beleggen
Lees ook:VBDO: private equity weinig duurzaam
Lees ook:Gezondheidskosten kolenstroom 43 miljard per jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.