Oxfam: biobrandstof belemmert hongerbestrijding

Oxfam verzoekt de Wereldbank dringend om te stoppen met het steunen van buitenlandse investeerders die landbouwgrond kopen om gewassen voor biobrandstoffen te telen. Op deze landbouwgronden moet volgens Oxfam voedsel voor de lokale bevolking worden verbouwd. Van de hoeveelheid grond die investeerders en producenten van biobrandstoffen  wereldwijd bezitten, kunnen een miljard mensen kunnen eten.

Oxfam stelt dat in de afgelopen tien jaar veel grond gebruikt wordt voor gewassen voor biobrandstoffen, voor de Amerikaanse en Europese markten. Daarnaast is er een groot grondoppervlak dat ligt te ‘wachten’ op rendement. In totaal gaat het om een oppervlakte zo groot als acht keer Groot Brittannië.
Meer dan 60% van de investeringen in landbouwgrond door buitenlandse investeerders tussen 2000 en 2010 waren in ontwikkelingslanden waar honger is.
Twee derde van deze investeerders exporteren weer alles wat ze verbouwen uit de ontwikkelingslanden.  Op bijna 60% van de gronden worden gewassen voor biobrandstoffen geteelt, aldus het rapport. De lokale bevolking profiteert op geen enkele manier van deze landbouwgrond investeringen.

In een rapport zegt Oxfam dat de wereldwijde stormloop op landgrond uit de hand loopt en dringt er bij de Wereldbank op aan om de grootschalige investeringen in land te bevriezen. Dit moet het signaal zijn om te stoppen met ‘landje-pik’.

Oxfam’s chief executive, Barbara Stocking: “De stormloop op landbouwgrond loopt uit de hand met als gevolg dat de armsten op de wereld gebukt gaan onder geweld, honger en meer armoede. De Wereldbank heeft een unieke positie om het ‘landje-pik’ te stoppen en zo en van de grootste schandalen van de eeuw te voorkomen”.  Ze vervolgt: “Investeringen moeten goed nieuws zijn voor ontwikkelingslanden en niet lijden tot nog meer ontberingen voor de lokale bevolking”.

Het argument van de Wereldbank dat veel van de grond waarin wordt geïnvesteerd onbruikbaar is en wacht op verdere ontwikkeling weerlegt Oxfam: “Dat is een fabel. Veel van de landbouwgrond transacties hebben betrekking op kwalitatief goede landbouwgrond, vooral de gronden die goed zijn geïrrigeerd.
Voor het hele artikel:
http://www.guardian.co.uk/global-development/2012/oct/04/land-deals-preventing-food-production

Lees ook:Wereldbank: voedselverspilling neemt grote proporties aan
Lees ook:Voedselbedrijven weinig duurzaam
Lees ook:Wereldwijd meer geïnvesteerd in groene energie
Lees ook:Biobrandstof vliegtuigen uit afval staalindustrie
Lees ook:500 miljoen voor nieuwe biomassa raffinaderij in Delfzijl

Eén reactie op “Oxfam: biobrandstof belemmert hongerbestrijding

  1. Bas

    Leuk onderwerp Joost, zal je blog in de gaten houden

      /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.