Een week lang zo duurzaam mogelijk leven

Als je op ‘duurzaam’ googled, levert je dat 11 miljoen resultaten op. De Engelse variant, sustainability, zelfs 124 miljoen! Duurzaamheid wordt over het algemeen gerelateerd aan grote thema’s als het milieu en klimaatverandering. Tegenwoordig kan alles duurzaam; wonen, werken, sparen en ondernemen. Maar wat kom ik allemaal tegen als ik een week lang zo duurzaam mogelijk probeer te consumeren. Welke keuzes kan ik allemaal maken?
De balans na een groene week: een wirwar aan keurmerken, groene ‘apps’, tijgertoerisme en op het toilet geldt: black is green.

Voetafdruk als eerste stap
Hoe sta ik er eigenlijk voor? Wat is mijn nulmeting voor wat betreft duurzame consumptie? De eerste stap is een persoonlijke ecologische voetafdruktest. De voetafdruk is de ruimte die we per persoon innemen op aarde, berekend op basis van levensstijl. Alles wat je consumeert kost namelijk ruimte. Eten en drinken neemt bijvoorbeeld ruimte in beslag, omdat het verbouwd en vervoerd moet worden. Maar ook papiergebruik (denk aan bomenkap) en energieverbruik (CO2 uitstoot) kosten veel ruimte.
De voetafdruk wordt berekend in hectare per persoon. Op de website van het Wereldnatuurfonds kun je deze test maken. Mijn voetafdruk is 6,3 hectare, oftewel ruimte voor verbetering. Het Eerlijk Aarde-aandeel is namelijk 1,8 hectare.

 

Groene energie compenseert twee auto’s

Als eerste onderzoek ik mijn energieverbruik. Dat is niet groen. Mevrouw Scheffer van Nuon praat me bij; “Groene stroom is volledig duurzaam en komt uit de natuur. Het wordt opgewekt door de zon of wind. Gas kan niet groen geproduceerd worden maar de CO2 uitstoot die vrijkomt bij productie compenseren we door het ondersteunen van projecten en het planten van bomen”.  Als ik informeer naar de kosten rekent ze me voor: “Groen is iets duurder dan grijs. Groen gas is één cent duurder en groene stroom twee cent duurder. Met uw verbruik komt dat gemiddeld neer op € 2,50 per maand”.

Dat valt me eigenlijk wel mee. Ze vervolgd: “één groen stroomcontract compenseert de CO2 uitstoot van twee auto’s op de weg”. Op mijn vraag of er veel consumenten groene energie gebruiken vertelt ze dat 15% van haar klantencontacten gaat over het switchen van ‘grijs naar groen’.

Grootste kruidenier
Bij het boodschappen doen, spot ik al snel een aantal keurmerken en logo’s. Voor veel producten zijn er biologische en duurzame alternatieven aanwezig. Sterker nog, op een pak halfvolle melk staan drie logo’s; twee keurmerken en het Gezonde Keuze Klavertje! Alleen de A-merken van de vlekkenkampioenen laten het allemaal afweten. Dat wordt dan het huismerk met ecolabel. De dagelijkse boodschappen zijn goed groen te doen.

Hoe krijg ik mijn ‘Apple’ groener?
Ik wil een nieuwe telefoon aanschaffen en denk aan een iPhone. Dit is niet bepaald een energiezuinig product. Door zijn vele mogelijkheden zoals breedbandinternet is het zelfs een energieslurpend apparaat welke veel aan de oplader zit. Maar hij is wel mooi. Ik hem vast wel groener maken.  Al snel stuit ik op oplader die werkt op zonlicht. Maar dan moet de oplader wel tot 12 uur aan direct zonlicht blootgesteld worden. Dat wordt nog even wachten op de zomer.

Zijn er eigenlijk duurzame ‘apps’? Jazeker, er is een aantal in omloop waaronder de Viswijzer van stichting Noordzee en het WNF, zo kun je zien welke vis verantwoord is gekweekt of gevangen. En het Voedingscentrum heeft de Etikettenwijzer, hier vind je informatie over wat een keurmerk nou precies betekent en wat er op een etiket moet staan.

Als ik naar Facebook ga blijkt dat ik daar ook ‘groen kan doen’. In november 2010 heeft Facebook de pagina ‘Green on Facebook’ gelanceerd. Met deze pagina wil Facebook actief een bijdrage leveren aan een groener en gezonder wereldklimaat. Op de pagina vind je nieuws en tips over duurzaamheid en informatie over de eigen inspanningen van Facebook voor een beter milieu. Belangrijkste doel is betrokkenheid creëren onder gebruikers en milieuprofessionals en geïnteresseerden samenbrengen. Er staan interessante links op zoals de blog van Marc Gunther, die schrijft over het bedrijfsleven en duurzaamheid. 63.031 mensen vinden dit leuk!

Tijgertoerisme en het Pieperpad
Bij het plannen van de vakantie met een groene bril op zijn er legio mogelijkheden voor duurzaam toerisme. Op de vakantiebeurs 2011 is duurzaam toerisme het centrale thema. Dit lijkt me een goed begin. Er wordt al jarenlang geprobeerd om één wereldwijd keurmerk voor duurzaam toerisme  te ontwikkelen. Floortje Dessing, beroepsreizigster,  “Er zijn zoveel keurmerken voor duurzaam toerisme en die wereldwijde standaard gaat er voorlopig nog niet komen. Ik geloof meer in lokale initiatieven die vanuit het individu komen in plaats van dat het door de overheid wordt opgelegd.” Dit wordt bevestigd door Annemiek van Gijn, oprichtster van ‘All for Nature Travel’, een touroperator die duurzaam toerisme combineert met natuurbescherming: “Duurzaam toerisme biedt een alternatief voor stroperij, overbevissing en houtkap door de lokale bevolking inkomsten uit hun natuurbezit te bieden in de vorm van werkgelegenheid. Deze werkgelegenheid begint bij het produceren van lokale producten, het onderhouden van de lodge tot het rondleiden van de reizigers als rangers of gids”.

“Een voorbeeld”, vervolgt Annemiek, “is duurzaam tijgertoerisme. Travel Operators For Tigers (TOFT) is een initiatief, opgericht door een groep betrokken touroperators. TOFT is erop gericht om duurzaam toerisme door te voeren in de reisindustrie in India en bewustwording te genereren bij de toerist die de wildparken bezoekt, ten einde de tijger een kans te geven om te overleven”.
De uitstoot van de vliegreis naar India kan ik dan ook nog eens compenseren bij GreenSeat of Trees For Travel.  Op hun website staat een calculator waarmee de uitstoot van de reis berekent. Deze kun je gelijk compenseren. De uitstoot wordt berekend in Ton CO2. Bijvoorbeeld Amsterdam – Delhi is 2,8 ton CO2 uitstoot die je met € 33 compenseert. De opbrengsten investeert GreenSeat in duurzame energieprojecten zoals een waterkrachtcentrale in China en een windmolenpark in India.
En wat als ik mijn vakantie in Nederland zou doorbrengen? Dan is het ‘Pieperpad’ een optie. Het ‘Pieperpad’ is een nieuwe fietsroute: een duizend kilometer lange ode aan de aardappel. Het pad slingert van Friesland tot diep in Zeeuws-Vlaanderen en voert langs aardappelvelden en prachtige boerderijen. Het Pieperpad is gemaakt op initiatief van Greenpeace en Biologica.

Driedubbel verantwoord vrijen
Als ik het toilet van een stationsrestauratie binnenloop hangt er een condoomautomaat. Het zal toch niet? Jawel hoor. Als ik later google op ‘groene condoom’ kom ik bij Lovepack terecht. De eerste groene condooms op de Nederlandse markt, gemaakt van rubber uit duurzaam beheerde bossen. De Lovepack is van Nederlandse makelij. De productie van de condooms is bovendien CO2-neutraal en de rubberplanters krijgen een eerlijke betaling .  ,,Driedubbel verantwoord”, zegt Miriam van den Bergh van Bioscosmetica. ,,Safe seks, een faire betaling aan de rubberplanters en zorgzaam voor het milieu.”

 Grote revolutie in het kleinste kamertje
En hoe zit het dan met toiletpapier? Hierbij stuit ik een Nederlandse primeur; het toiletpapier producent Van Houtum, uit Swalmen, is het meest milieuvriendelijke toiletpapier ter wereld. De naam: Satino Black.

“Veel gebruikers weten niet dat voor het overgrote deel van het toiletpapier nog steeds gebruik wordt gemaakt van speciaal daarvoor gekapte bomen. Dat is totaal onnodig. Vandaar dat wij Satino Black maken op basis van 100% gerecycled papier”, aldus directeur Henk van Houtum. “Daarnaast hebben we afgelopen 2,5 jaar een nieuw productieproces ontwikkeld om alle schadelijke chemicaliën te kunnen vervangen door natuurlijke, biologisch afbreekbare grond- en hulpstoffen.”

Satino Black is het eerste echte duurzame toiletpapier ter wereld dat CO2-neutraal geproduceerd wordt. Sinds mei 2010 ligt het in de schappen van de natuurvoedingswinkels.  Hiervan zijn er 170 in Nederland.

Na een week duurzaam consumeren is mijn voetafdruk afgenomen van 6,3 naar 4,2.

Met een paar tientjes per jaar (groene energie) en wat bewuster consumeren is de voetafdruk vrij makkelijk met een paar hectares te verkleinen. Nu alleen nog deze gedragsverandering duurzaam in mijn levensstijl integreren.

 

Lees ook:Kassa Groen vanaf 8 januari op Nederland 2
Lees ook:Heb jij échte groene stroom?
Lees ook:Grolsch wederom het groenst
Lees ook:Grote stap naar eigen groen gas voor Schiermonnikoog
Lees ook:Groen, groener, groenst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.