‘100% duurzame energie in 20 jaar’

Volgens Urgenda kunnen we sneller omschakelen naar duurzame energie dan menigeen denkt (afbeelding ©Randy)

Een onderzoek van Quintel Intelligence laat zien dat het voor Nederland technisch en economisch mogelijk is om in 2030 volledig over te zijn gestapt op duurzame energie. Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van Stichting Urgenda. In een visiedocument presenteert de nonprofitorganisatie een agenda waarmee deze ambitieuze doelstelling gehaald kan worden.

In het visiedocument wordt beschreven hoe gematigde gedragsveranderingen in combinatie met lokaal en centraal opgewekte duurzame energie ertoe kunnen leiden dat over minder dan 20 jaar 98,8% van de energie die we gebruiken duurzaam is.

De agenda van Urgenda omvat 5 thema’s: wonen, vervoer, eten, productie en energieopwekking. Om in 2030 praktisch volledig duurzaam te zijn, moet het volgende gebeuren:

  • Bijna alle bestaande gebouwen worden energieneutraal
  • Er wordt vaker gebruik gemaakt van deelauto’s, van (nieuwe vormen van) het OV en er wordt meer elektrisch gereden
  • De tuinbouw gaat besparen en schakelt deels over op duurzame energie
  • De industrie bespaart 2% energie per jaar
  • De overgebleven vraag wordt ingevuld met zonne-energie, windenergie en biomassa (de laatste dient ter overbrugging totdat smart grids en energiemanagementsystemen ten volste kunnen worden benut)

Quintel Intelligence becijfert dat om dit alles te bewerkstelligen tot 2030 een jaarlijkse investering van 2 miljard euro nodig is in electriciteitsnetten en 7 miljard euro in duurzame electrikiteits- en warmteproductie.

Of deze investeringen (te) hoog zijn, hangt af van hoe je het bekijkt. De overgang brengt namelijk ook (financiële) voordelen met zich mee. Zo levert het 150 duizend banen op en vermindert de mate waarin Nederland afhankelijk is van buitenlandse energie – en deze afhankelijkheid zal enorm groeien als onze eigen gasvoorraden op raken. Allicht belangrijker is dat per 2030 jaarlijks 2,9 miljard euro wordt bespaard op energiekosten in vergelijking met een ‘business as usual’ scenario.

De moraal van het verhaal is dat als het gaat om de transitie naar duurzame energie niemand meer kan zeggen dat het technisch niet kan, of dat het economisch onhaalbaar is. De techniek is voorhanden en over een langere termijn levert het geld op, plus een onafhankelijkere positie van Nederland op het wereldtoneel – herinner voor de lol bijvoorbeeld het recente gestuntel om Rusland te vriend te houden.

Wensdenken? Misschien. In ieder geval leveren het onderzoek van Quintel Intelligence en de daaraan gekoppelde visie van Urgenda mooie input voor verdere discussies over de energietoekomst van Nederland.

Lees ook:Wereldwijd meer geïnvesteerd in groene energie
Lees ook:10 oktober De Dag van de Duurzaamheid
Lees ook:Microsoft koopt volledige productie windmolenpark
Lees ook:€3 miljard voor duurzame ondernemers
Lees ook:Structureel meer aandacht voor duurzaamheid in onderwijs noodzakelijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.